Свет

Посланик Раде: Кијев разматра преговоре због неуспеха на фронту

Све већа вероватноћа да ће Доналд Трамп победити на изборима у САД, и све мања подршка Кијевa од стране ЕУ, заједно са неуспесима на фронту, али и великим незадовољством грађана стоје иза промене реторике украјинског врха, објашњава Александар Дубински
Посланик Раде: Кијев разматра преговоре због неуспеха на фронтуGetty © NurPhoto / Contributor

Владимир Зеленски почео је да мења реторику и да разматра разрешење украјинске кризе дипломатским путем због пораза на фронту, али и незадовољства грађана због корупције, aфера, незапослености, оценио је опозиционо настројени посланик Раде Украјине Александар Дубински.

"Нема потребе тражити комплексан одговор на једноставно питање – зашто је Зеленски одједном почео да прича о могућем миру. Све је врло једноставно", написао је он на Телеграм каналу.

Још један од разлога за промену реторике у Кијеву је и питање легитимитета власти Владимира Зеленског, након истека његовог мандата, али и вероватноћа да ће Доналд Трамп победити на предстојећим председничким изборима у САД, као и пад подршке Кијеву у Европској унији. 

Ипак, он сматра да Зеленски неће предузети праве кораке ка миру. 

"Максимално што ће Зеленски учинити јесте да распише изборе како би скинуо са себе одговорност за оно што је урадио, а услов за расписивање ових избора неће бити мир, већ безбедносне гаранције за њега и (шефа кабинета председника Украјине Андреја) Јермака", сматра Дубински.

Подсетимо, Зеленски је након недавног самита у Швајцарској изјавио да Кијев не жели да се сукоб одуговлачи и да намерава да формулише свој план за његово окончање до краја године. Такође, признао је да се коначно решење не може постићи без Москве, и додао да би на следећој мировној  конференцији требало да учествује и Русија. То би, према његовим речима, значило и крај сукоба. 

Ипак, Кијев је одбио недавно предложени мировни план Владимира Путина, али и предлог мађарског премијера Виктора Орбана да Кијев прво обустави ватру како би дошло до мировних преговора. 

На све ово, Москва је јуче била веома јасна. Председник Руске Федерације потврдио је да је руска страна и даље отворена за преговоре, али је истакао да руска војска неће обуставити ватру све док не почну преговори и док не буде постигнут неповратни договор. Како је објаснио, до таквог става Москве довеле су раније акције Кијева са почетка СВО, који није поштовао постигнуте договоре са руском страном.

"Не можемо да допустимо да, након прекида ватре, противник искористи ситуацију, побољша своје позиције, наоружа се, попуни редове насилном мобилизацијом и спреми се за наставак сукоба. Морамо да осигурамо да друга страна пристане да предузме кораке који би били неповратни и прихватљиви за Руску Федерацију. И зато је прекид ватре без постизања овог договора немогућ", изјавио је јуче Путин. 

image