Свет

Данас други круг избора у Ирану

Бирачка места се отварају у 8 сати по локалном времену, а затварају се у 18 часова, али се избори у Ирану обично продужавају до поноћи
Данас други круг избора у Ирану© Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi

Грађани Ирана данас ће гласати у другом кругу председничких избора, након што више од 60 одсто бирача није изашло на гласање у првом кругу избора одржаном 28. јуна.

Ирански гласачи данас ће бирати наследника покојног председника Ебрахима Раисија, који је у мају погинуо у хеликоптерској несрећи, а у други круг прошли су реформистички кандидат Масуд Пезешкијан и бивши преговарач у сфери нуклеарне технологије Саид Џалили.

Бирачка места се отварају у 8 сати по локалном времену, а затварају се у 18 часова, али се избори у Ирану обично продужавају до поноћи, наводи Ројтерс.

Коначан резултат другог круга избора биће објављен у суботу, иако би првобитни резултати могли бити познати раније.

Врховни вођа Ирана ајатолах Али Хамнеи признао је да је излазност у првом кругу мања него што је било очекивано, али је истакао да је погрешно претпоставити да се они који су били уздржани у првом кругу противе исламској владавини.

Избори у Ирану одржавају се у тренутку ескалације регионалних тензија због рата између Израела и Хамаса у Појасу Газе и сукоба Израела и либанског Хезболаха, као и појачаног притиска Запада на Иран због нуклеарног програма Техерана.

image