Свет

Бајден рекао да је поносан што је "црна жена"

Амерички председник је наизглед "побркао лончиће" док је покушавао да се осврне на своју потпредседницу Камалу Харис и своје време у администрацији Барака Обаме
Бајден рекао да је поносан што је "црна жена"Getty © Michael Ciaglo/Getty Images

Амерички председник Џозеф Бајден дао је низ интервјуа и одржао кратак говор поводом Дана независности САД четвртог јула у четвртак, па све то изгледа као покушај да увери гласаче у своје менталне способности услед катастрофалне ТВ дебате с Доналдом Трампом.

"Имао сам лошу ноћ.... А чињеница је да сам, знате, зезнуо ствар", рекао је Бајден у интервјуу за "Ерл Инграм шоу", након што су његови помоћници недељу дана нудили разне изговоре за Бајденов катастрофални перформанс, који иду од наводног преоптерећења припремама, до мање прехладе и "џет лега" због пређашњег путовања.

Током одвојеног интервјуа за радио станицу из Филаделфије, амерички лидер, иначе склон гафовима, борио се да пронађе праву реч док је очигледно покушавао да се осврне на потпредседницу Камалу Харис и да се присети свог времена у администрацији Барака Обаме.

"Узгред, поносан сам што сам, као што сам рекао, први потпредседник, прва црна жена... која је служила са црним председником. Поносан што имам везе с у првом црном женом у Врховном суду. Толико тога можемо да урадимо јер... гледајте, ми смо Сједињене Америчке Државе", рекао је Бајден.

Амерички председник је такође одржао четвороминутни говор у Белој кући током којег се осврнуо на своју прошломесечну посету Нормандији на 80. годишњицу Дана Д, али је наизглед скренуо са теме и неколико пута изгубио ток мисли, и у једном тренутку чак назвао свог ривала Трампа "колегом".

"И узгред, знате да сам био на оном гробљу из Првог светског рата у Француској, и... оном на које један наш колега, бивши председник, није желео да оде и буде тамо... Вероватно није требало то да кажем", рекао је Бајден пре него што је нагло прекинуо причу и наставио са својим припремљеним говором.

На још једном снимку који је изазвао негодовање на интернету, Бајден је поздравио публику с: "Хо, хо, хо! Срећан Дан независности!", након што га је Камала Харис грешком представила као свог потпредседника.

Забринутост око тога да ли 81-годишњи Бајден може да успешно изведе предизборну кампању и издржи још четири године на функцији порасла је након ТВ Дебате с Доналдом Трампом, током које је актуелни председник САД замуцкивао и губио ток мисли у више наврата.

image