Свет

Борељу смета Орбан у Русији: Може да прича само у име Будимпеште

Искључени су сви званични контакти између Уније и председника Русије Владимира Путина, а да самим тим Орбан не представља ЕУ ни у ком облику, саопштила је прес-служба Европске уније
Борељу смета Орбан у Русији: Може да прича само у име Будимпеште© Thierry Monasse/Getty Images

Мађарски премијер Виктор Орбан није добио никакав мандат од Савета ЕУ да посети Москву, а његов боравак у руској престоници одвијао би се искључиво у оквиру билатералних односа Мађарске и Русије, изјавио је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ.

Он је навео да су, због става ЕУ о рату у Украјини, искључени званични контакти између Уније и председника Русије Владимира Путина, а да самим тим Орбан не представља ЕУ ни у ком облику, саопштила је прес-служба Европске уније.

У саопштењу подсећају да је председник Русије Владимир Путин оптужен од стране Међународног кривичног суда и да је расписан налог за његово хапшење у вези са принудном депортацијом деце из Украјине у Русију.

Орбан је данас у интервјуу за Радио Кошут рекао да Мађарска, као председавајућа земља ротирајућег преседништва ЕУ, нема мандат да преговара у име Уније, али да Будимпешта жели да направи кораке ка миру.

Он је истакао да је његов задатак да покаже колико је далеко свака страна спремна да иде, након чега лидери земаља ЕУ могу да донесу одлуку о наредним корацима када се ради о Украјини.

Орбан је 2. јула посетио Кијев, где се састао са Зеленским и предложио привремени прекид ватре како би припремио преговоре са Русијом. С тим у вези, у европским медијима појавиле су се спекулације да би он могао да посети Москву 5. јула.

Одмах након овога, председник Европског савета Шарл Мишел рекао је у Бриселу да ЕУ није дала Мађарској мандат да преговара са Украјином и Русијом. Прес-секретар руског лидера Дмитриј Песков је раније, коментаришући медијске наводе о могућој посети Орбана Русији, одбио да потврди или демантује ову претпоставку.

Последњи пут, Орбан се састао са председником Русије Владимиром Путином састао у октобру и то у Пекингу, на форуму "Појас и пут", када је уједно био и једини политичар Европске уније који је посетио овај догађај. 

image