Колики су губици Оружаних снага Украјине у војној техници од почетка године (ГРАФИКА)

Од 397 оклопних возила украјинска војска чије је уништавање/онеспособљавање забележено у протеклих шест месеци, 132 су основни борбени тенкови, 108 борбена возила пешадије, 81 оклопни транспортери, 63 оклопни аутомобили, а 13 инжињеријска возила различите намене

Од почетка 2024. године Оружане снаге Руске Федерације се налазе у готово непрекидној офанзиви на свим деловима фронта у зони СВО, док се, са друге стране, украјинска војска суочила са значајним губицима у наоружању и војној опреми. 

Тако су од у протеклих шест месеци, између осталог, уништавани и онеспособљавани различити совјетски, али и неки од најсавременијих система западне производње – од тенкова М1А1СА "абрамс" и "леопард 2", преко вишецевних лансера "ХИМАРС", све до система ПВО "патриот" и НАСАМС.

Значајан део ових губитака забележен је, а самим тим и потврђен видео-снимцима и фотографијама добијених са фронта, што од Министарства одбране Руске Федерације, што од појединачних јединица руске војске. 

Управо на основу доступног фото и видео-материјала направљена је графика, стога је важно нагласити да изнете бројке представљају искључиво забележене губитке, за које постоје докази објављени на сајту "Лост армор", који од почетка СВО бележи губитке непријатељске војске.

Уз податке са поменутог сајта, урачунато је и још неколико губитака – конкретно ХИМАРС-а и "патриота", за које постоје снимци на основу којих се недвосмислено може утврдити да је реч управо о тим системима, а који из непознатих разлога нису објављени на "Лост армору".

Стога приказане бројке треба узети са резервом и имати у виду да су стварни губици украјинске војске далеко већи од онога што је забележено видео-снимцима и фотографијама.

Шта је све украјинска војска изгубила од почетка године

Од 397 оклопних возила украјинска војска чије је уништавање/онеспособљавање забележено у протеклих шест месеци, 132 су основни борбени тенкови, 108 борбена возила пешадије, 81 оклопни транспортери, 63 оклопни аутомобили, а 13 инжињеријска возила различите намене.

Међу тенковима највише је совјетских Т-64 и Т-72, као и мањи број Т-80, док је што се тиче западних присутно седам "леопарда 2а4" и 11 М1А1СА "абрамс". Поред око 400 оклопњака, украјинске снаге су у означеном периоду изгубиле и 43 неоклопљена возила – разних аутомобила, џипова, камиона, пикапова и камионета који се користе за транспорт, снабдевање и лансирање дронова.

Када је у питању артиљерија, од 122 изгубљена оруђа највише је самоходних хаубица – 82, потом вишецевних ракетних лансера – 27 и на крају вучних хаубица, топова и топ-хаубица – 13.

Што се самоходних хаубица тиче, по броју уништених/онеспособљених истичу се совјетска 2С1 "гвоздика" (17 комада) у калибру 122 мм и М109 "паладин" калибра 155 мм америчке производње, док је од вишецевних ракетних лансера, највише уништено БМ-21 "град" (14), а на другом месту се налази амерички М142 ХИМАРС (6).

У домену ПВО, највећи удео забележених губитака украјинске војске чине лансирна возила 9А35 система "стрела 10" (7), затим лансирна возила 5П85С система С-300 (7), а ту су и два лансера система НАСАМС 2 и три лансера М901 система "патриот".

Поред тога, забележено је уништавање 22 радара – међу којима РПН 30Н6, П-18, AН/TПКу-36 и други, као и шест система за електронско ратовање – три "пластун рп-3000", две "ноте" и један "кољчуга-м".

Међу пет авиона украјинске војске, чије је уништавање забележено од почетка године, налази се три вишенаменска борбена авиона Су-27 и један МиГ-29, као и један јуришни авион Су-25. Од укупно 8 хеликоптера за које постоји видео потврда, четири су јуришни Ми-24, два су транспортни Ми-17В5 и два су такође транспортни Ми-8.

Код ваздухопловне компоненте је важно истаћи две ствари. Прва је да су забележени искључиво губици летелица које су биле стациониране у ваздухопловним базама, те да тачан број авиона које су погодиле, односно обориле посаде система ПВО и борбених авиона руске војске није познат. 

Друга је да у број авиона није урачунато седам уништених и оштећених авиона Су-27 који су пре неколико дана погођени на војном аеродрому у Миргороду, будући да је снимак дејства по њима објављен тек другог јула. Иста је ситуација и са једним МиГ-29 који је уништен 4. јула у Дњепропетровској области.