Свет

Сада је званично: Кир Стармер премијер Велике Британије

Краљ Чарлс је лидеру лабуриста званично доделио мандат за формирање владе након убедљиве победе на парламентарним изборима
Сада је званично: Кир Стармер премијер Велике Британије© Tanjug/Yui Mok, Pool Photo via AP

Лидер лабуриста Кир Стармер званично је постао нови премијер Велике Британије, након што га је у Бакингемској палати примио краљ Чарлс Трећи и званично му доделио мандат за формирање владе.

Стармер је стигао у Даунинг стрит, где држи први говор као премијер Велике Британије, јавља "Гардијан".

Нови британски премијер је рекао да се недостатак поверења Британаца у политичаре може излечити само делима а не речима. 

"Било да сте гласали за лабуристе или не, моја влада ће вам служити. Политика може бити употребљена за добро. Ми ћемо то показати. Променили смо Лабуристичку партију, вратили је у службу (народу) и тако ћемо владати. Земља на првом, а партија на другом месту", рекао је Стармер у свом обраћању.

Он је напоменуо да је дошло време за промене у земљи, али да она не може да се догоди преко ноћи.

"Биће потребно време, али рад на променама ће почети одмах", поручио је Стармер.
Он је истакао да ће његова влада бити посвећена "мирној и стрпљивој обнови" која ће бити поткрепљена поштовањем и понизношћу.

Очекује се да ће касније поподне бити објављени детаљи о Стармеровом кабинету. 

Претходно је краља Чарлса посетио бивши премијер Риши Сунак зарад званичног подношења оставке. Сунак је такође најавио да ће иступити с функције лидера конзервативаца.

Према излазним анкетама, лабуристи су на јучерашњим парламентарним изборима у Великој Британији освојили 412 места од укупно 650 места у Доњем дому парламента, чиме је окончано 14 година владе коју предводе конзервативци. Партија премијера Ришија Сунака освојила је само 131 место.

Стармер је по објављивању прелиминарних резултата рекао да је победом његове странке "терет коначно скинут с плећа" британског народа.

"У политици ништа није унапред одређено. Победе на изборима не падају са неба - тешко се добијају и за њих се тешко бори", рекао је он, а преноси "Скај њуз".

image