Свет

Турска постаје нови центар за производњу кинеских ЕВ: "БИД" гради фабрику вредну милијарду долара

Нова фабрика омогућиће кинеском гиганту лакши продор на европско тржиште, али и приступ тржишту у Турској која има скоро 90 милиона становника
Турска постаје нови центар за производњу кинеских ЕВ: "БИД" гради фабрику вредну милијарду долараGetty © Leon Neal/Getty Images

Анкара ће ускоро представити споразум са кинеским произвођачем електричних аутомобила "БИД" за изградњу фабрике вредне милијарду долара на западу Турске, рекли су турски званичници.

Очекује се да ће турски председник Реџеп Тајип Ердоган објавити споразум у понедељак током церемоније у провинцији Маниса, где ће бити изграђена фабрика, рекли су анонимни званичници за "Блумберг".

"БИД", најпродаванији кинески бренд електричних возила, и турско председништво одбили су да одговоре на захтев америчке агенције за коментар.

Нова фабрика би могла да омогући кинеском произвођачу лакши приступ Европској унији, са којом Турска има споразум о царинској унији. Ове недеље, ЕУ је повећала царине на увоз кинеских електричних возила на чак 48 одсто у појединим случајевима.

"БИД" ће тако добити приступ и турском тржишту, где су прошле године електрична возила чинила 7,5 одсто од укупног броја продатих аутомобила. 

Анкара је у петак смањила царине које су недавно уведене на увоз кинеских моторних возила зарад подстицања инвестиција.

До смањења је дошло након разговора Ердогана и кинеског председника Си Ђинпинга у четвртак током састанка Шангајске организације за сарадњу у Астани.

image