Свет

Нови тест за Бајдена: Интервју за Еј-Би-Си

Американци с нестрпљењем чекају да виде како ће изгледати председников "спонтани" разговор с телевизијском екипом
Нови тест за Бајдена: Интервју за Еј-Би-Си© Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Лидер Сједињених Држава Џозеф Бајден, у настојању да ублажи штету коју је изазвао наступом на првој председничкој дебати, даће интервју кући Еј-Би-Си не би ли уверио Американце да нема когнитивних проблема, то јест да је способан да се такмичи за нови мандат у Белој кући а против Доналда Трампа.

Наиме, током путовања у Медисон, где ће одржати предизборни скуп, пратиће га екипа поменуте телевизије и разговарати с њим, а велику пажњу изазива чињеница да се Бајден иначе ослања на телепромптер, што му сада неће бити на располагању, преноси Ројтерс.

Док Бајден инсистира на томе да остаје у трци и да његово здравље није озбиљно нарушено, под великим је притиском да се повуче и отвори пут својој 59-годишњој потпредседници Камали Харис.

Неки донатори јавно износе своје незадовољство због Бајденове кандидатуре заустављајући финансирање или тражећи могуће алтернативе у Демократској партији. "Најсвежији" пример је наследница компаније Дизни Абигејл Дизни која је најавила да ће обуставити донације демократама док садашњи председник САД не одустане од трке за реизбор.

Бајдену окрећу леђа и неки од најближих сарадника – бивше председавајућа Представничком дому Ненси Пелоси такође је поставили питања о његовом здрављу.

Шеф Беле куће правдао је свој лош наступ на дебати умором и неиспаваношћу јер је претходно боравио у Европи.

Конвенција Демократске партије заказана је за 19. август и на њој би требало формално да се изабере кандидат за предстојеће председничке изборе.

Поред бројних истраживања јавног мњења која су указују да је Трамп у знатној предности у односу на Бајдена, посебно је забрињавајућа интерна анкета коју су наручиле демократе а која је показала је Трамп много води у свим колебљивим државама.

Друга дебата Бајден–Трамп заказана је за 10. септембар а избори су 5. новембра.

image