Свет

Русија открива размере прошлонедељних удара на украјинске циљеве

Током прошле недеље погођени су аеродроми, енергетска инфраструктура и складишта ракета које користе кијевске снаге, саопштила је Москва
Русија открива размере прошлонедељних удара на украјинске циљевеwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey/news.ru

Руске снаге су прошле недеље извеле 23 комбинована удара на украјинске циљеве, саопштило је Министарство одбране у Москви.

Напади изведени између 29. јуна и 5. јула, укључивали су и високопрецизно оружје и беспилотне летелице, саопштило је данас руско министарство.

Руске снаге су гађале украјинске аеродроме, као и енергетску инфраструктуру, која се користи за напајање војноиндустријског комплекса. Гађане су и локације на којима су складиштене ракете или припремане за лансирање.

Руске ракете и беспилотне летелице уништиле су складишта горива као и погоне који се користе за производњу дронова и беспилотних чамаца, додаје се у саопштењу.

Током прошле недеље, Москва је известила о неколико великих удара у Украјини, укључујући и напад на аеродром Миргород у Полтавској области, у коме је уништено пет кијевских борбених авиона Су-27, док су два оштећена.

Прошле недеље руски противваздушни системи оборили су два авиона украјинског ратног ваздухопловства МиГ-29 и један авион Су-27, пет ракета АТАЦМС које су испоручиле САД, 14 крстарећих ракета "сторм шедов", које је донирала Британија, 42 ракете за америчке системе ХИМАРС и системе "вампир" чешке производње, као и 451 дрон разних типова, наводи се у саопштењу.

Укупни губици кијевских снага у протеклих седам дана достигли су 13.500 војника, саопштило је Министарство одбране. Најинтензивније борбе су се водиле у руској Доњецкој Народној Републици (ДНР), где је убијено или тешко рањено више од 7.700 украјинских војника.

У ДНР су ослобођена села Спорноје, Шуми, Новоалександровка и Новопокровскоје, као и један округ града Часов Јар, навело је министарство, додајући да су у области Харков руске снаге преузеле потпуну контролу над насељем Степоваја Новоселовка.

Москва је почетком маја започела офанзиву на североисточну област Харков, као одговор на честе прекограничне ударе кијевских снага на цивилне циљеве у руској области Белгород.

Према речима руског председника Владимира Путина, циљ ових операција је успостављање тампон зоне, која ће онемогућити даље украјинске нападе.

image