Француска: Спречене две завере за терористички напад на Олимпијским играма

Имајући у виду предстојећи Дан Бастиље и почетак Олимпијаде, терористичка претња у Француској и даље висока

Француска је осујетила две одвојене завере за терористички напад током Олимпијских игара, а ухапшено је неколико особа, саопштио је министар унутрашњих послова Жералд Дарманен.

"Протеклих дана то није објављено због предизборне кампање, али смо ухапсили људе за које сумњамо да су планирали терористичке нападе", рекао је Дарманен у интервјуу за француски информативни канал БФМ ТВ.

У сусрет Дану Бастиље 14. јула и Олимпијским играма 26. јула, министар је додао да је терористичка претња у Француској и даље висока.

Француска је од марта у стању највишег терористичког упозорења, након напада у московској дворани "Крокус" у којем је погинуло 145 особа.

Поред безбедносних изазова Олимпијских игара и церемоније отварања, која ће бити одржана на реци Сени, ванредни парламентарни избори изазвали су страх од грађанских немира и масовних протеста.

У недељу, 7. јула, биће одржан други круг парламентарних избора на којим се предвиђа да ће десничарска партија Национално окупљање добити могућност да формира владу.

Ради безбедности због избора, широм земље ће бити распоређено око 30.000 полицајаца, од којих ће 5.000 бити стационирано у Паризу.