Свет

Џереми Корбин тријумфовао над бившом странком на изборима у Британији

Независни посланик је победио противкандидата из Лабуристичке странке и упозорио новоименованог премијера Кира Стармера да не нуди праву алтернативу досадашњој економској политици конзервативне владе
Џереми Корбин тријумфовао над бившом странком на изборима у БританијиGetty © Guy Smallman

Бивши лидер Лабуристичке партије Џереми Корбин задржао је место у британском парламенту након што се кандидовао као независни кандидат на општим изборима, који су одржани у четвртак.

Корбин је освојио 24.120 гласова у лондонској изборној јединици Ислингтон Норт, далеко испред лабуристичког кандидата Прафула Наргунда, који је добио 16.873 гласа. Излазност у овој изборној јединици износила је 67,5 одсто, што је четири одсто мање него 2019. године, објавио је "Гардијан".

Корбин је представљао јединицу Ислингтон Норт још од 1983. године. Познат је по залагању за права Палестинаца и по својим антиратним ставовима. Предводио је лабуристе од 2015. до 2020. године, али је смењен са функције, због оптужби за антисемитизам.

Корбин је одговорио да су ове оптужбе "драматично преувеличане из политичких разлога". Његове присталице су тврдиле да је Корбин жртва клевета партијских ривала. Телевизија Ал Џазира је својевремено известила да иза покушаја да се Корбин представи као антисемита стоји Израел.

Његов наследник на челу лабуриста Кир Стармер забранио му је да се на овогодишњим изборима поново кандидује у име странке. Корбин је у мају избачен из Лабуристичке странке, након што је саопштио да ће водити кампању као независни кандидат.

После изборне победе, Корбин је изјавио да су, бирајући га по 11. пут, бирачи из Ислингтон Норта "показали шта може да донесе опрезнија, разумнија и инклузивнија политика."

"Не могу да будем више поносан на ову изборну јединицу него што сам вечерас, као и на наш тим, који је омогућио овакав резултат", додао је.

Упркос Наргундовом неуспеху у јединици Ислингтон Норт, лабуристи су нанели тежак пораз конзервативцима, изборивши прву изборну победу од 2005. године, са 412 места у парламенту, што представља убедљиву већину.

Кир Стармер је у петак добио мандат од краља Чарлса III да формира владу.

На питање какав ће Стармер бити премијер, Корбин је одговорио: "Видећемо шта ће се догађати."

Према речима Корбина, Стармер је изнео програм који је, "благо речено, танак" и који не нуди озбиљну економску алтернативу ономе што је до сада радила влада конзервативаца."

image