Свет

Ко су нови министри у новој британској влади: Блиске везе са САД, лојалност Украјини

У биографији новог шефа дипломатије стоји и да је пријатељ с Бараком Обамом, док министар одбране подржава британску решеност да се нађе Кијеву
Ко су нови министри у новој британској влади: Блиске везе са САД, лојалност УкрајиниGetty © Photo by Christopher Furlong/Getty Images

Лидер лабуриста Кир Стармер званично је постао нови премијер Велике Британије, након што га је у Бакингемској палати примио краљ Чарлс Трећи и доделио му мандат за формирање владе, што је он потом и учинио.

Стармер је место шефа дипломатије поверио Дејвиду Ламију, министру у кабинетима Тонија Блера Гордона Брауна, пренео је "Мирор".

Лами, чији су родитељи дошли у Велику Британију из Гвајане, одрастао је у Тотенхему, у северном делу Лондона, а затим је постао адвокат, после студија на Правном факултету на Харварду.

Спријатељио се с Бараком Обамом и има блиске везе с демократама у САД.

Лами ће морати да се позабави питањима попут рата у Украјини и сукоба у Гази, од којих је ово друго у великој мери утицало на поједине резултате избора у Британији, пренео је "Политико".

Нови шеф британске дипломатије рекао је да жели да настави са "сигурносном" агендом што подразумева балансирање спољнополитичких циљева са економском безбедношћу.

Сличне амбиције има и када је реч о односима Британије са ЕУ – планира преговоре о безбедносном споразуму са европским блоком који покрива области попут климатске безбедности и отпорности ланца снабдевања.

Министар одбране биће Џон Хили, један од водећих лабуриста и посланик од 1997. године. Служио је у владама Тонија Блера и Гордона Брауна, као и у кабинетима у сенци Еда Милибанда и Џеремија Корбина, пре него што је пре четири године постао министар за одбрану у сенци Кира Стармера.

Критиковао је план владе торијеваца да смање обим војске на 72.500 до 2025. године и доследно је гласао за замену нуклеарног програма Тридент новим системом нуклеарног оружја.

Раније ове године изјавио је да и ако дође до промена у влади неће бити промене у решености Британије да стане уз Украјину, да се супротстави руској "агресији" и да гони Путина због његових "ратних злочина".

Рејчел Ривс припало је министарство финансија, које ће први пут у историји, после 800 година, водити жена.

Ривс је рекла да је "историјска одговорност" бити прва жена која је именована за министра финансија и истакла да је то порука свим девојкама и младим женама да не треба да постоје ограничења у њиховим амбицијама.

Она је развила репутацију немилосрдне дисциплине у трошењу новца након што је последњих неколико година провела враћајући поверење у лабуристе када је реч о економији.

Кћерка двоје наставника, Ривс је одрасла у јужном делу Лондона са својом сестром посланицом Ели Ривс и била је страствени шахиста. Радила је као аналитичар у Банци Енглеске пре него што је постала посланица за Лидс Вест 2010.

Нова министарка унутрашњих послова Ивет Купер, која је први пут изабрана у тиму Тонија Блера 1997, једна је од најискуснијих чланица новог Стармеровог кабинета. Била је министар у кабинету у сенци Еда Милибанда, а удата је за бившег канцелара у сенци лабуриста Еда Болса.

У новој влади наћи ће се и Анђела Рајнер, министарка за побољшање социоекономских прилика, стамбена питања и заједнице. Одрасла на имању у Стокпорту, у Манчестеру, постала је самохрана мајка са 16 година. Према њеним речима, лабуристичка влада променила јој је живот кроз програм "Сигуран почетак". Тако је постала неговатељица и синдикална представница, пре него што је изабрана за посланика за град Ештон андер Лајн 2015. Служила је под Џеремијем Корбином, а чланство ју је изабрало за заменика лидера 2020. године.

image