Њу Делхи открио детаље Модијеве посете Русији

Индијски премијер путује у прву званичну посету Москви од почетка сукоба у Украјини

Њу Делхи је данас открио кључне детаље предстојеће посете индијског премијера Нарендре Модија Русији. Биће то прва инострана посета индијског лидера откако је прошлог месеца по трећи пут изабран за премијиера.

Моди ће стићи у Москву у понедељак, након чега ће присуствовати вечери коју ће приредити руски председник Владимир Путин. Наредног дана премијер ће се састати са људима из индијске дијаспоре који живе у Москви и положити венац на гроб Незнаног војника.

Предстојећа посета ће бити прва посета Модија Русији од избијања сукоба у Украјини. Последњи сусрет су имали 2021. године, када је Путин посетио Њу Делхи. Индија придаје "велику важност" овом путовању, изјавио је у петак индијски министар спољних послова Винај Мохан Кватра.

Потом ће уследити разговори двојице лидера, као и разговори на нивоу делегација, открио је индијски министар, додајући да ће се "разматрати читав низ односа." Разговори о билатералним односима обухватиће сарадњу у области одбране, као и о инвестицијама, образовању и култури.

Очекује се да ће Моди покренути и питање Индијаца који су укључени у рат Русије и Украјине и да ће тражити да се они безбедно врате. Прошлог месеца Њу Делхи је саопштио да су у сукобу убијена два индијска држављана и позвао своје грађане да "буду опрезни."

Уочи Модијеве посете Русији, министри спољних послова Субрахманиам Џаишанкар и Сергеј Лавров разговарали су о билатералним питањима на маргинама самита Шангајске организације за сарадњу (ШОС) у Астани.

Њу Делхи је наставио да одржава везе са Москвом упркос притисцима са Запада. Билатерална трговина између Русије и Индије прошле године је досегла 65 милијарди долара, углавном због повећане куповине руског угља и нафте.

Индија је одбила да потпише завршни документ на швајцарском мировном самиту о сукобу у Украјини, јер Русија није била позвана да на њему учествује. Индијско руководство је истакло да се сукоб мора решити дијалогом и дипломатијом, и да се са решењем морају сагласити обе стране.

Њу Делхи се уздржао и гласања за резолуције Уједињених нација (УН) у којима се осуђује Русија.