Окршај на Иксу: Орбан одговорио Борељу

"Ако желимо да окончамо рат, потребан нам је политички, а не бирократски приступ", поручио је премијер Мађарске шефу европске дипломатије

"Бриселске бирократске бесмислице" – тако је реаговао Виктор Орбан на речи шефа европске дипломатије Жозепа Бореља поводом посете премијера Мађарске Москви.

Борељ је претходно објавио да Орбан није добио никакав мандат од Савета ЕУ да посети Москву, те да је његов боравак у руској престоници искључиво у оквиру билатералних односа Мађарске и Русије, али и подсетио да су због става ЕУ о рату у Украјини искључени званични контакти између Уније и председника Русије Владимира Путина.

"То је управо бриселска бирократска бесмислица која није дала резултате у проналажењу мира у рату Русије и Украјине. Ако желимо да окончамо рат, потребан нам је политички, а не бирократски приступ", поручио је Орбан на Иксу.

Орбан је боравио у главном граду РФ где се састао с Путином. Главна тема готово трочасовног разговора двојице лидера тицала се украјинске кризе и њеног решења.

Путин је истакао да је Орбан допутовао у посету не само као партнер из Будимпеште већ и као човек који је на челу државе која сада председава Савету ЕУ.

Председник Русије поновио је да је Москва спремна за дијалог и подсетио на главне услове руске стране за мир, док је мађарски премијер поручио да се ставови Украјине и Русије јако разликују, али и да је Европи потребан мир.

Орбан је претходно боравио у Кијеву, где је Владимиру Зеленском изнео предлог о прекиду ватре као услову за што брже мировне преговоре, али је његова иницијатива одбијена.