Свет

САД одложиле вежбе са Грузијом "Племенити партнер"

Одлука је донета због лажних оптужби грузијске владе против САД и других западних ентитета, али и два покушаја државног удара против владајуће партије, саопштило је америчко министарство одбране
САД одложиле вежбе са Грузијом "Племенити партнер"Getty © Photo by Alex Shlamov/Anadolu Agency/Getty Images

Сједињене Америчке Државе саопштиле су да су покренуле свеобухватну ревизију билатералних односа с Грузијом, саопштило је Министарство одбране и додало да ће у склопу ревизије на неодређено време одложити вежбе "Племенити партнер" у Грузији која је требало да се одржи од 25. јула до 6. августа.

Влада САД је 30. маја започела пуну ревизију билатералне сарадње с Грузијом, стоји у саопштењу.

"Одлука да се вежба 'Племенити партнер' одложи донета је због лажних оптужби грузијске владе против САД и других западних ентитета, да би се извршио притисак на Грузију да отвори други фронт против Русије како би се ублажио притисак на Украјину и због учешћа у два покушаја државног удара против владајуће партије", навело је америчко министарство одбране.

Због тога, додаје се, влада САД је утврдила да је ово неприкладно време за одржавање војне вежбе великих размера у Грузији.

У саопштењу се додаје да ће САД наставити да сарађују с грузијским одбрамбеним снагама уз жељу да наставе да јачају способност Грузије да заштити свој суверенитет и одржи свој територијални интегритет.

"Нисмо олако донели ову одлуку и веома водимо рачуна о великој вредности коју наши савезници и партнери придају вежбама као што је 'Племенити партнер'", навело је Министарство одбране САД.

САД се радују будућим приликама за сарадњу са савезницима и партнерима, укључујући и вежбама "Агилан дух" 2025. године.

Почетком јуна, амерички Стејт департмент увео је визне санкције против грузијских званичника и политичара одговорних за антизападну реторику и насилно растурање протеста против закона о страним агентима, али њихова имена нису објављена.

image