Кратка историја (не)побројаних Бајденових гафова: "Упозорења је било много"

Амерички председник је већ годинама опседнут причањем о "Путиновом рату у Ираку", а чак и медији који су му до сада били безусловно наклоњени спекулишу да је Бела кућа активно (не тако добро) скривала од јавности Бајденово право ментално стање

"Ја сам машина за гафове", признао је председник САД у децембру 2018. године, а његове когнитивне (не)способности могле су да се уоче и много пре катастрофалне председничке дебате против републиканског кандидата и бившег америчког председника Доналда Трампа.

Многи медији, укључујући и оне који су му до недавно били безрезервно наклоњени, након прошломесечног дебакла у дебати почели су да спекулишу да је Бела кућа активно скривала од јавности и новинара председниково стање.

Бајден је, наиме, одржао мање конференција за медије од било ког претходника још од Роналда Регана, преноси британски "Гардијан", додајући да се Бајденов тим жестоко обрушавао на све новинаре који би се усудили да поставе питање да ли је најстарији председник у америчкој историји – који сада има 81 годину – још увек способан да ради тај посао.

"Новинари су такође желели да избегну оптужбе за ејџизам, или оптужбе да су допринели Трамповој евентуалној победи", пише британски лист. 

Упркос комплексној "завери" Бајденове администрације и америчких медија, гафова забележених на камерама, друштвеним мрежама и преносима уживо било је небројено много. 

У ретроспективи, посматрајући само неке од Бајденових скоријих испада, није јасно како америчка јавност није раније уочила знакове упозорења, односно "сабрала два и два". 

1. март 2022: У свом обраћању Конгресу о стању нације Бајден је уместо "украјински" рекао "ирански", "Америка" мислећи на "Делавер" и "профит" када је мислио на "цене".

26. март 2022: Бајден се није придржавао пажљиво осмишљеног говора у Варшави, у коме је импровизовано поручио да председник Русије Владимир Путин "за име Бога не може да остане на власти", због чега су помоћници из Беле куће морали да интервенишу. 

18. јун 2022: Бајден је пао са бицикла у близини своје куће на плажи у Делаверу, неколико тренутака након што је поздравио новинаре махањем и веселим "Добро јутро!". Упитан шта је узроковало пад, Бајден је одговорио да су криви "кавези за прсте (педале) на његовом бициклу".

28. септембар 2022: Амерички председник је потражио Џеки Валорски, конгресменку Индијане која је преминула у саобраћајној несрећи претходног месеца, током конференције. Бајден је захвалио другим организаторима конференције, а затим је упитао: "Џеки јеси ли овде? Где је Џеки?" Касније је због тог "гафа" упутио извињење. 

7. октобар 2022: Бајден је почео обраћање на економском форуму у Мериленду, рекавши: "Дозволите ми да почнем са две речи: 'Мејд ин Америка'".

1. новембар 2022: На предизборном скупу у Халендејл Бичу на Флориди, Бајден је за инфлацију окривио "рат у Ираку", мислећи на Украјину. Исправљајући се, направио је још једну грешку: "Мислим на Ирак јер је тамо умро мој син" – у ствари, Бо Бајден се вратио кући 2009. и преминуо од рака мозга у САД 2015. године.

12. април 2023: Током посете Ирској, Бајден је рагби тим Новог Зеланда "Oл блекс" назвао "Блек енд тенс", што је име британских регрута (углавном војника из Првог светског рата), који су гушили револуцију у Ирској 1920-их.

21. мај 2023: На конференцији Г7 у Јапану, Бајден је рекао да је измислио име председника Јужне Кореје, наводећи да је "дуго разговарао са Луном" уместо Јон Сук Јеолом.

1. јун 2023: Бајден се ниоткуда спотакао и пао преко мале црне вреће песка на бини, на додели диплома Ваздушне академије САД у Колорадо Спрингсу.

8. јун 2023: Бајден је назвао британског премијера Ришија Сунака "председником", а онда му поручио "Управо сам те унапредио".

16. јун 2023: На говору о безбедности оружја у Конектикату, Бајден је завршио излагање збуњујућим фразом: "Боже чувај краљицу, човече."

27. јун 2023: Говорећи о подршци НАТО-а Украјини, Бајден је коментарисао "руске нападе на Ирак". Премијера Индије Нарендру Модија описао је као вођу "мале земље која је сада највећа на свету, Кине".

28. јун 2023: Бајден је рекао новинарима у Белој кући да Путин "очигледно губи рат у Ираку".

10. септембар 2023: Бајден је брбљао усред реченице у Ханоју када је Карин Жан Пјер, секретар за штампу Беле куће, интервенисала и рекла новинарима: "Хвала свима, овим се завршава конференција за штампу." Неколико тренутака раније, председник је рекао: "Не знам за вас, али ја идем у кревет."

11. септембар 2023: Током говора поводом годишњице терористичких напада 11. септембра 2001. године, Бајден је рекао америчким трупама на Аљасци да се сећа да је "сутрадан стајао тамо." Бајден, тада сенатор, заправо није посетио локацију све до девет дана након катастрофе.

26. септембар 2023: Бајден је накратко изгубио ослонац док је ходао низ степенице авиона након слетања у Мичиген. "Акиос" је тада објавио да је, како би избегао такве инциденте, Бајден почео да користи краће степениште, чешће је носио патике и са физиотерапеутом вежбао равнотежу.

22. јануар 2024: На састанку у Белој кући о репродуктивном здрављу, Бајден је скренуо пажњу публике на секретара за здравство, Ксавијера Бесеру, заправо показујући на секретара за унутрашњу безбедност Алехандра Мајоркаса.

4. фебруар 2024: Бајден је у Лас Вегасу рекао: "Сео сам и рекао му – 'Америка се вратила.' И Митеран из Немачке – мислим, из Француске ме је погледао…" Хтео је да каже председник Француске Емануел Макрон.

8. фебруар 2024: Специјални адвокат Роберт Хур утврдио је да се Бајден неће суочити са кривичним пријавама због руковања високо поверљивим документима, али је навео да би се председник "вероватно представио пороти као старији човек са слабим памћењем". Одговарајући на Хуров извештај, Бајден је помешао председнике Египта и Мексика.

11. фебруар 2024: Бајден је пропустио интервју у емисији Супербола пре утакмице, релативно новој председничкој традицији која лидеру државе омогућава да се обрати десетини милиона људи.

13. јун 2024: Бајден се "замрзнуо" током музичког наступа у Белој кући.

27. јун 2024: Бајден је доживео фијаско у дебати са Трампом, губио ток мисли и није успевао да доврши реченице. Касније је окривио прехладу и "џетлаг". 

5. јул 2024: Председник Америке је рекао да ће упркос позивима да се повуче остати у трци и "победити Трампа 2020. године".