Свет

Виктор Орбан објавио снимак након посете Русији: "Мировна мисија. Друга станица – Москва" (ВИДЕО)

Мађарска верује да се решење у Украјини може постићи само дијалогом, Русија се залаже за потпуни и коначни завршетак сукоба, али Западу смета "смањење напетости у односима са Москвом"

Једини европски лидер који покушава да заустави потпуно уништење Украјине, мађарски премијер Виктор Орбан, објавио је снимак након посете руској престоници уз опис: "Мировна мисија. Друга станица – Москва".

"Не можете да успоставите мир у Украјини док седите у удобној столици у Бриселу. Чак и ако ротирајуће председништво ЕУ нема мандат да преговара у име ЕУ, не можемо да седимо и чекамо да се рат неким чудом заврши", написао је мађарски премијер Виктор Орбан на Иксу и упутио се у Москву.

Орбан се јуче састао са руским лидером Владимиром Путином и то само три дана од његове посете Кијеву и пет дана откако Мађарска председава Саветом Европске уније.

Према његовим речима, ставови Русије и Украјине се разилазе, али Мађарска намерава да настави са напорима на успостављању решења.

Председник Русије је рекао да су разговори са Орбаном били веома садржајни, отворени, директни и у право време. Било је речи о начинима који би довели до мира и разрешења украјинске кризе, рекао је Путин и нагласио да се Русија залаже за потпуни и коначни завршетак сукоба.

Мађарска верује да се решење у Украјини може постићи само дијалогом, али изгледа је управо то трн у оку западним политичарима који су негативно критиковали Орбанову посету Москви, истакавши да је усмерена на смањење напетости у односима са Русијом и да то не одговара стратегији ЕУ.

image