Мађарска: Одложили смо састанак са немачким министром из техничких, не политичких разлога

Немачко Министарство спољних послова је саопштило да је "изненађено" отказивањем састанка и да је потребна "озбиљна и искрена" дискусија након Орбанове посете Москви и састанка са руским председником Владимиром Путином

Мађарска је због техничких, а не политичких разлога отказала састанак министара спољних послова Мађарске и Немачке, који је био заказан за понедељак у Будимпешти, саопштило је данас мађарско Министарство спољних послова.

"Због неочекиваних промена у календару мађарског министра, Министарство спољних послова је затражило да се посета одложи за каснији датум, надамо се у блиској будућности. Разлог отказивања је искључиво техничке, а не политичке природе", наведено је у саопштењу, преноси Ројтерс.

Немачко Министарство спољних послова у петак је саопштило да је "изненађено" отказивањем састанка и да је потребна "озбиљна и искрена" дискусија након што је мађарски премијер Виктор Орбан у петак посетио Москву и састао се са руским председником Владимиром Путином.

Орбанова посета Москви је уједно први сусрет неког од лидера земаља Европске уније са Владимиром Путином од априла 2022. године. Посета је изазвала незадовољство у Европи која се одмах оградила изјавом да мађарски премијер своју посету није координисао са Европском комисијом, те да тако "подрива јединство" Европске уније.