И холандска и шпанска десница би да се придруже Орбановим "Патриотама за Европу"

Лидер шпанског Вокса Сантјаго Абаскал рекао је за "Гасету" да ће се и његова странка придружити Орбановој алијанси, повлачећи се из Мелонијеве Странке европских конзервативаца и реформиста

Лидери холандске и шпанске крајње десничарске странке планирају да се придруже новом десничарском савезу који формира мађарски премијер Виктор Орбан.

У том случају би Орбан био на ивици да сакупи довољно чланова и формира званичну нову групу на крајњој десној страни Европског парламента – и потенцијално би уништио моћ италијанске премијерке Ђорђа Мелони, која је изгубила чланове своје у корист "Патриота за Европу", оцењује бриселски "Политико".

Холанђанин Герт Вилдерс рекао је у петак да жели да се његова владајућа Партија за слободу придружи групи "Патриоте за Европу", како би "заштитили наше јудео-хришћанско наслеђе. И наше породице".

Лидер шпанског Вокса Сантјаго Абаскал рекао је за "Гасету" да ће се и његова странка придружити Орбановој алијанси, повлачећи се из Мелонијеве Странке европских конзервативаца и реформиста. 

Абаскал је затим на друштвеним мрежама послао Мелонијевој поруку у којој је истакао "личну, политичку и моралну везу" и обавезао се да ће наставити да ради на "заједничком историјском пројекту".

"Фајненшел тајмс" је известио да је и француско Национално окупљање Марине Ле Пен такође у преговорима да се придружи Орбановој групи.

Подсећамо, аустријска десничарска Слободарска партија (ФПО), Фидес мађарског премијера Виктора Орбана и популистичка чешка странка АНО коју предводи Андреј Бабиш формирале су прошле недеље политички савез у ЕП под називом "Патриоте за Европу", у који су позвале и остале европске странке.