Свет

Да ли је украјинска група још пре десет година планирала напад на "Северни ток"?

Украјинци су годинама уназад били против пројекта "Северни ток", а тадашњи украјински премијер Арсениј Јацењук је 2015. године изјавио да је он "антиукрајински и антиевропски", пише "Велт ам зонтаг"
Да ли је украјинска група још пре десет година планирала напад на "Северни ток"?Getty © Swedish Coast Guard / Handout/Anadolu Agency

Украјинска група је планирала напад на два гасовода Северни ток у Балтичком мору и пре него што је Крим поново постао део Русије 2014. године, пренео је данас немачки лист "Велт ам зонтаг" позивајући се на немачке истражне изворе.

Ако би се доказало да је Украјина већ дуго планирала саботажу тог пројекта, то би могло озбиљно утицати на спремност Немаца да наставе да подржавају Кијев, наглашава тај лист.

"Северни ток 1" је у том периоду био у функцији више од две године, а планови за "Северни ток 2" били су у току, наводи лист и подсећа да су гасоводи у великој мери уништени у експлозијама 26. септембра 2022. године, у близини данског острва Борнхолм.

Немачки лист наводи да истраге тих инцидената у Шведској и Данској нису дале резултате, као и да су обустављене, те да се она данас спроводи само у Немачкој. Међутим, још увек нису објављени детаљи те истраге.

Украјинци су годинама уназад били против пројекта "Северни ток", а тадашњи украјински премијер Арсениј Јацењук је 2015. године изјавио да је он "антиукрајински и антиевропски"

Председник немачке Савезне обавештајне службе (БНД) од 2011. до 2016. године Герхард Шиндлер за "Велт" је рекао да "резултати истраге могу да воде у правцу украјинске групе", али да то "не значи да иза напада не стоје Руси".

Он је, међутим, рекао да тајна служба сумња у валидност досадашњих резултата истраге. Савезна полиција тренутно истражује позадину чина саботаже у име Федералног главног тужиоца.

Од пролећа 2023. године у фокусу истраге је једрилица "Андромеда", која је у време несреће изнајмљена у немачкој покрајини Мекленбург-Западна Померанија.

Наводи се да је шесточлана посада била у Украјини пре и после напада, а сада су се појавили нови докази који потврђују сумњу да је напад на цевоводе извршила посада једрилице, рекао је за лист званичник упознат са истрагом.

У међувремену, представници опозиције упозоравају да истрага можда неће успети да открије шта се заиста догодило са "Северним током". Експерт за спољну политику у ЦДУ Родерих Кизеветер је рекао да је забринут да истрага неће имати резултата, или да они неће бити објављени из разлога државне безбедности.

"Не видим прави интерес у кабинету канцелара да се сазна истина, који једини има потпуни преглед резултата истраге служби и главног савезног тужиоца", рекао је Кизеветер. Он сумња да је "Русија била организатор напада", додаје "Велт".

image