Украјина у мраку: Без електричне енергије остало 100.000 људи

За само три месеца Украјина је изгубила трећу ранијих производних капацитета

Руски ваздушни напад на енергетско постројење у Украјини оставио је без струје око 100.000 становника северозападног региона Суми, јавља Би-Би-Си, додајући да су у току радови на поновном успостављању испоруке електричне енергије.

Москва је, иначе, почела да гађа украјинску енергетску инфраструктуру у октобру 2022, након бомбардовања руског Кримског моста. Напади су настављени у марту ове године, а руско Министарство одбране је објаснило да је то одговор на украјинске нападе на складишта нафте и рафинерије у Русији. Москва је више пута наглашавала да њени удари на Украјину нису усмерени на цивиле.

За само три месеца Украјина је због руских акција изгубила производне капацитете од девет гигавата, саопштио је "Укренерго", односно нешто више од трећине капацитета које је имала пре почетка сукоба са Москвом.

"Фајненшел тајмс" недавно је јавио да је Русија искључила или заузела више од половине украјинских постројења за производњу електричне енергије, што је изазвало непрестане несташице струје широм земље и појачало страхове о будућности снабдевања енергентима украјинских градова, али и купаца у ЕУ.

Москва је, како је јавио "Фајненшел тајмс" последњих месеци ракетама и беспилотним летелицама гађала украјинске електране, приморавајући енергетске компаније да широм земље уводе рестрикције у покушајима да поправе штету и пронађу алтернативне изворе снабдевања.