Свет

Сутра избори у Француској: Прекоморске територије већ гласају

Гласа се за 501 од 577 места, док је 76 мандата освојено у првом кругу
Сутра избори у Француској: Прекоморске територије већ гласају© Tanjug/AP Photo/Thomas Padilla

На француским прекоморским територијама и у иностранству почео је други круг парламентарних избора који се за већину Француза одржава сутра.

Други круг гласања почео је најпре у француској прекоморској територији у Северном Атлантику, Сен-Пјер-е-Микелон, потом на француским територијама на Карибима, у Јужном Пацифику и Индијском океану.

Прве процене изборних резултата очекују се сутра по затварању биралишта у 20 сати по локалном времену, док би први званични резултати могли да стигну касно у недељу увече или понедељак ујутру.

Реч је о гласању које би први пут од Другог светског рата могло да донесе победу екстремној десници, пише Танјуг.

Пројекције пред други круг избора предвиђају да би странка Национално окупљање Марин Ле Пен могла да освоји највише места у парламенту, али не и апсолутну већину од 289 места.

Бирачи широм Француске и прекоморских територија гласају за 501 од 577 места у Народној скупштини, доњем и најважнијем дому француског парламента, док је, како јавља АП, преосталих 76 места већ освојено у првом кругу гласања.

У периоду између два круга избора, стотине центристичких и левичарских кандидата повукло се из трке како би повећали шансе својих умерених ривала и покушали да спрече победу кандидата Националног окупљања, иако странка Марин ле Пен има већу подршку него икад.

Ако би Национално окупљање освојило апсолутну већину, Макрон би за новог премијера Француске именовао Жордана Барделу, председника Националног окупљања што би довело до "кохабитације" председника једне политичке струје и премијера друге.

То би био четврти период кохабитације за Француску – последњи пут премијер и председник били су из различитих партија током мандата Жака Ширака и социјалистичког премијера Лионела Жоспена од 1997. до 2002. године.

У случају да резултат избора буде релативна већина у парламенту (230 посланичких места), победник ће морати да склапа коалиције које би омогућиле доношење закона, односно функционисање парламента.

Макронов председнички мандат траје до 2027. године, а он је већ изјавио да се неће повући пре истека мандата.

image