До сада рекордна излазност на изборима у Француској, полицијске снаге у приправности

Први резултати очекују се вечерас

Биралишта у Француској отворена су у другом и последњем кругу ванредних парламентарних избора, а око 49 милиона бирача ће својим гласовима попунити више од од 500 места у доњем дому Народне скупштине. У првом кругу освојено је 76 мандата.

До поднева је већ изашло 26,63 одсто бирача, што је рекорд који није оборен од 1981. године. У првом кругу изборе, излазност у том периоду износила је 25,9 одсто.

Гласање ће одредити следећег премијера Француске, који ће вероватно доћи из странке или коалиције која освоји највише места.

Предизборне пројекције, предвиђају да ће већину гласова освојити Национално окупљање Марин Ле Пен, која ипак, како се прогнозира, не би могла да освоји апсолутну већину и да сама формира власт.

Гласање је почело још јуче на северноатлантској територији Француске Сен Пјер и Микелон, а затим на територијама широм Кариба, јужног Пацифика и Индијског океана.

Радио "Франсинфо" јавља да су у Новој Каледонији у Тихом океану бирачка места већ затворена, а да је излазност у другом кругу ванредних парламентарних избора била рекордна и премашила је излазност чак и у првом кругу. На већини бирачких места премашила је 75 одсто, а на неким местима и 80 одсто. 

Претходно су француске власти забраниле јавне скупове у Новој Каледонији током другог круга парламентарних избора, а поред тога на територији у којој су супротстављени лојалисти и борци за независност од Француске, уведен је полицијски час, а забрана ношења оружја и забрана продаје алкохола продужени су до 15. јула.

Напето је и у самој Француској, а министар унутрашњих послова Жералд Дарманин најавио је присуство "веома великих" полицијских снага које би, према његовим речима требало да спрече "ултралевицу или ултрадесницу да искористе изборне резултате за стварање нереда".

Прелиминарне пројекције резултата гласања очекују се када се заврше последња бирачка места у 20 часова по париском времену, а рани званични резултати очекују се касно у недељу и рано у понедељак. 

Партија Марин Ле Пен која је тријумфовала и у првом кругу избора има највећу подршку у историји, а предизборне анкете кажу да ће добити убедљиво највише места у Народној скупштини, што би било први пут од Другог светског рата да десница добије главну реч у француском парламенту.