Свет

Патриоте за Европу постају званична група у ЕП: Орбана подржала и белгијска десница

Савез мађарског премијера сада има довољан број посланика из седам земаља
Патриоте за Европу постају званична група у ЕП: Орбана подржала и белгијска десница© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Нови десничарски савез мађарског премијера Виктора Орбана "Патриоте за Европу", испунио је последњи услов да се квалификује као званична посланичка група у Европском парламенту, након што му се уз шпанске и холандске десничаре придружила и белгијска партија Фламански интерес (Вламс Беланг).

Правила, наиме, захтевају да званична група која добија финансијске и процедуралне предности - има 23 посланика из седам земаља.

Орбан је већ имао довољно посланика, а сада када се десничарским партијама алијансе из Мађарске, Аустрије, Португала и Чешке придружују групе из Белгије, Шпаније и Холандије – испуњава и квоту која се однос на државе.

"Патриоте за Европу настављају да расту са најновијим  чланом тима, белгијским Фламанским интересом", твитовао је  Орбанов међународни портпарол Золтан Ковач.

Као десничарске, патриотске и националистичке странке, чврсто стојимо заједно у Европи, рекао је и председник Фламанског интереса Том Ван Грикен, а преноси "Политико".

image