Створена Конфедерација држава Сахела: Даље од доминације страних сила

Буркина Фасо, Мали и Нигер су потписали споразум

Лидери Буркине Фасо, Малија и Нигера, капетан Ибрахим Траоре, пуковник Асими Гоита и генерал Абдорахаман Чиани, потписали су споразум о стварању Конфедерације држава Сахела, током првог самита Алијансе држава Сахела (АЕС), одржаног у Нијамеју, главном граду Нигера.

"Овај историјски потпис означава почетак процеса који има за циљ стварање сахелске федерације, што је сан који су људи у региону дуго сањали", објавио је АЕС на свом званичном налогу на друштвеној мрежи Икс, уз напомену да ће то бити "кључни корак" за промоцију сарадње и интеграције између три афричке земље у различитим областима, као што су безбедност, економско-социјални развој и култура.

Лидери АЕС-а донели су важне одлуке за јачање економске и финансијске сарадње унутар конфедерације, укључујући стварање инвестиционе банке и стабилизационог фонда за Сахел.

Лидер Малија Гоита је именован за председника Алијансе на једногодишњи мандат.

"Ова одлука означава историјску прекретницу за алијансу, чији је циљ јачање сарадње између земаља чланица на промовисању безбедности и развоја у региону", закључује АЕС.

АЕС је, како каже вођа Нигера Чиани, једина ефикасна субрегионална група у борби против тероризма, а Конфедерација држава Сахела, према његовим речима треба да постане "заједница удаљена од доминације страних сила".

Економску заједницу западноафричких држава (ЕКОВАС) он је назвао "упадљивом због неумешаности у ову борбу".

У јануару су, иначе, власти у Нигеру, Малију и Буркини Фасо најавиле да ће одмах напустити ЕКОВАС, истичући да је чланство у тој организацији постало "претња" њиховим државама чланицама.