Сијарто: Европа показала право лице и ко заиста погоршава кризу

Европа је пуна проратних политичара који су у протекле две године повећавали тензије слањем оружја Кијеву, фантазијама о слању копнених трупа и разговорима о нуклеарном оружју, а ове недеље иступили с критикама мађарског премијера и његовог путовања у Москву, оценио је министар Сијарто

Протекла недеља је показала да кризу у ЕУ погоршавају бројни проратни политичари који снабдевају Украјину оружјем, маштају о слању трупа и причају о употреби нуклеарног оружја, док покушај очувања мира мађарског премијера Виктора Орбана дочекују на нож, рекао је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.

"Протекла недеља је показала зашто се ратна криза у Европи продубљује. Европа је пуна проратних политичара који су ове недеље иступили, проговорили и критиковали мађарску владу и мађарског премијера што раде за мир и преговарају о могућности мир", навео је Сијарто на Фејсбуку.

Према његовим речима, ти проратни политичари су током протекле две и по године непрестано погоршавали војну кризу у Европи трансфером оружја, фантазијама о слању копнених трупа и разговорима о нуклеарном оружју.

Орбан и његова делегација су у петак посетили Москву и састали са руским председником Владимиром Путином и то само три дана од његове посете Кијеву и пет дана откако Мађарска председава Саветом Европске уније.

Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ и шеф Европског савета Шарл Мишел дали су посебна саопштења у којима су истакли да Орбан не представља ЕУ и да нема европски мандат да посети Руску Федерацију.

Европска комисија тврди да Орбанова посета Руској Федерацији наводно нарушава јединство Запада у погледу политике према Украјини. Орбан је одговорио на критике рекавши да су напори да се успостави мир у Украјини пропали због "делиријума бриселских бирократа".