Пусте жеље украјинске морнарице: Дајте нам подморнице западне производње

Командант поморских снага Украјине планира да распореди флоту широм Црног мора

Украјини су потребне подморнице западне производње како би ојачала своје војне капацитете у Црном мору, рекао је командант украјинске Ратне морнарице адмирал Алексеј Неижпапа.

Према његовим речима, распоређивање подводних пловила могло да побољша стратешки положај Украјине у Црном мору током сукоба са Русијом.

"Размишљамо о томе, подморнице су нам неопходне. Требало би да буду део морнарице", рекао је Неижпапа у интервјуу за новинарку Наталију Мосејчук, који је објављен на њеном Јутјуб каналу.

Командант украјинске морнарице додао је и да његовој земљи нису потребне велике подморнице, јер би оне биле "бескорисне у Црном мору".

"Распоређивање само у близини Одесе би било исто као да немамо ништа. Морамо гледати даље од тога, раширити нашу флоту широм Црног мора и користити читав тај простор", рекао је он и додао да се нада да ће Украјина "од приморске земље постати поморска сила".

Подсећања ради, украјинска морнарица се тренутно ослања на мале патролне чамце и бродове за постављање подводних мина и у оперативној употреби тренутно нема веће ратне бродове. Такође, једина већа поморска лука која се налази под контролом Украјине је у Одеси, па руска војска не би имала много проблема да утврди локацију западних подморница, уколико оне икада буду испоручене Кијеву.