Свет

Стармер разговарао са Нетанјахуом и Абасом: Потребна хитна обустава ватре у Гази

Стармер је текуће борбе између Израела и Хезболаха дуж границе са Либаном оценио као "веома забрињавајуће" и истакао да је кључно да све стране поступају опрезно
Стармер разговарао са Нетанјахуом и Абасом: Потребна хитна обустава ватре у Гази© Tanjug/Claudia Greco/Pool via AP

Новоизабрани премијер Велике Британије Кир Стармер разговарао је телефоном са премијером Израела Бенјамином Нетанјахуом и председником Палестинске управе Махмудом Абасом.

Током разговора са Нетанјахуом, Стармер је нагласио постојање "јасне и хитне потребе за прекидом ватре у Гази", као и повратак талаца и повећање хуманитарне помоћи за становнике Газе, саопштено је из канцеларије британског премијера.

Стармер је рекао да је важно осигурати дугорочне услове за постизање решења по моделу "две државе", што, како је рекао, укључује обезбеђивање да Палестинска самоуправа имала финансијска средства за ефикасан рад, пренео је "Тајмс оф Израел".

Двојица званичника су разговарала и о "регионалној безбедности на Блиском истоку".

Стармер је текуће борбе између Израела и Хезболаха дуж границе са Либаном оценио као "веома забрињавајуће" и истакао да је кључно да све стране поступају опрезно.

Из канцеларије премијера су саопштили да је Стармер рекао да је посвећен "наставку виталне сарадње Велике Британије и Израела на одвраћању од злоћудних претњи".

Навео је и да се радује "даљем продубљивању блиских односа између две земље".

Током разговора са Абасом, Страмер је саговорника упознао са приоритетима своје владе, укључујући обезбеђивање примирја, повратак талаца, повећање и убрзање хуманитарне помоћи и финансијску подршку палестинским властима.

Говорећи о важности реформи и обезбеђивању међународног легитимитета за Палестину, премијер је рекао да се његова дугогодишња политика о признавању доприноса мировном процесу није променила, као и да је то неоспорно право Палестинаца.

Стармерова Лабуристичка партија се у свом предизборном манифесту обавезала да ће признати независност Палестине, наводећи да је то "неотуђиво право палестинског народа".

"Посвећени смо признавању палестинске државе као доприноса обновљеном мировном процесу, који би требало да доведе до решења две државе, са безбедним Израелом уз одрживу и суверену палестинску државу", наводи се у манифесту.

image