Свет

Нови холандски министри посетили Кијев: "Подршка Украјини остаје чврста"

Холандија је била један од иницијатора међународне коалиције за снабдевање Украјине авионима Ф-16. Одлазећа холандска влада саопштила је да ће први од 24 обећана авиона бити испоручен ускоро
Нови холандски министри посетили Кијев: "Подршка Украјини остаје чврста"Getty © Maksim Konstantinov/SOPA Images/LightRocket

Новоименовани холандски министри одбране и спољних послова, Рубен Брекелманс и Каспар Велдкамп, рекли су да ће подршка Холандије Украјини остати "чврста".

Холандија је један од кључних савезника Украјина, али је прошлогодишња победа деснице на изборима довела у питање њену посвећеност, пише Ројтерс.

Током своје прве посете Кијеву, холандски министри су одржали су састанке са Владимиром Зеленским и другим високим украјинским званичницима.

"Моја порука свим званичницима у украјинској влади је да Холандија стоји уз Украјину и да ће наставити да подржава Украјину политички, војно, финансијски и морално", рекао је Велдкамп за Ројтерс.

Брекелманс је рекао да је у току рад на снабдевању Украјине борбеним авионима Ф-16 и помоћи у даљем јачању њене противваздушне одбране.

"Желео сам да нагласим да је наша подршка Украјини чврста. Она неће бити доведена у сумњу", рекао је Брекелманс.

Холандија је била један од иницијатора међународне коалиције за снабдевање Украјине авионима Ф-16. Одлазећа холандска влада саопштила је да ће први од 24 обећана авиона бити испоручен ускоро.

Брекелманс је одбио да изнесе било какве детаље или конкретне датуме из безбедносних разлога, наводи Ројтерс.

Зеленски је у петак рекао да жели да удвостручи капацитете противваздушне одбране током лета.

Холандија ће такође ускоро испоручити три лансера и један радарски систем, рекао је Брекелманс, додајући да су у преговорима са другим партнерима како би формирали међународну коалиција за испоруку система "патриот".

image