Свет

Нови шеф британске дипломатије: Настављамо са подршком Украјини, желимо боље односе са Европом

Према Ламијевим речима, НАТО је уједињен у жељи да пружи војну, финансијску и хуманитарну помоћ Кијеву
Нови шеф британске дипломатије: Настављамо са подршком Украјини, желимо боље односе са Европом© Tanjug/AP Photo/Thomas Krych

Нови британски министар спољних послова у кабинету премијера Кира Стармера, Дејвид Лами, истакао је своју непоколебљиву подршку Украјини и жељу његове земље да је ојача.

"Желели бисмо да ојачамо нашу посвећеност подршци Украјини и европској безбедности уопште кроз нове заједничке пројекте", рекао је Лами на заједничкој конференцији за новинаре са пољским министром спољних послова Радославом Сикорским.

У недељу су се министри спољних послова Пољске и Британије састали у Хобјелину, у централној Пољској.

Током конференције за новинаре након разговора, политичари су упитани о њиховим очекивањима од самита НАТО-а, који почиње следеће недеље, и о подршци алијансе Украјини.

"Наша посвећеност Украјини је чврста и непоколебљива", истакао је нови шеф британске дипломатије.

Према Ламијевим речима, Алијанса је уједињена у жељи да пружи војну, финансијску и хуманитарну помоћ Кијеву. "А ово ће, мислим, бити порука Вашингтонског самита", приметио је он.

Лами је рекао да нова британска влада жели да "ресетује" односе са европским земљама.

"Нова влада коју предводи Кир Стармер жели да ресетује односе са Европом. Фокусирамо се на безбедносни пакт између Велике Британије и Европске уније у контексту текућег рата на европском континенту, а размишљамо и о климатским променама, енергетици и миграцијама. Постоји много области у којима можемо да сарађујемо", истакао је он.

Шеф британског Министарства спољних послова је говорио и о новим споразумима са Европљанима.

"Ускоро, за неколико дана, одржаћемо самит Европске политичке заједнице. Мислим да ће се тада видети нови дух сарадње", рекао је он.

Лами је додао да се свет налази у "опасном тренутку", као и да не треба мешати разлике у мишљењима са оним што је повезано са "претњама ауторитарних држава".

image