Свет

Марин ле Пен: Наша победа је само одложена

Према првим резултатима избора у Француској, Национално окупљање је на трећем месту
Марин ле Пен: Наша победа је само одложена© Tanjug/AP Photo/Louise Delmotte

Лидерка Националног окупљања Марин ле Пен рекла је да је победа њене странке "само одложена", истичући да је та опција прва у Француској.

"Плима расте, овог пута није порасла довољно високо али наставља да расте и стога је наша победа само одложена", изјавила Ле Пенова.

Како је додала, има превише искуства да би била разочарана резултатом у којем је Национално окупљање удвостручило свој број посланика.

Левичарски блок Нови народни фронт (НПФ) освојио је највећи број посланичких места на парламентарним изборима у Француској, показују резултати излазне анкете Ифопа.

Они су освојили између 180 и 205 посланичких места. На другом месту налази се центристичка коалиција око партије председника Емануела Макрона са између 164 и 174 места, док је Национално окупљање Марин ле Пен завршило на трећем месту, са између 130 и 145 посланичких места.

То значи да ниједна политичка групација није освојила већину на изборима. Француска национална скупштина има 577 места, што значи да је 289 места потребно за апсолутну већину.

image