Орбан са Си Ђинпингом: Кина је кључна сила у стварању услова за мир у Украјини

Мађарски премијер допутовао је у Пекинг, у оквиру наставка своје "мировне мисије"

Кина представља кључну силу која може да створи услове за успостављање мира у сукобу у Украјини, изјавио је данас мађарски премијер Виктор Орбан током састанка са кинеским председником Си Ђинпингом, у оквиру његове званичне посете Кини.

"Кина је кључна сила у стварању услова за мир у сукобу у Украјини. Због тога сам дошао да се сретнем са председником Сијем у Пекингу, само два месеца након његове званичне посете Будимпешти", навео је Орбан на Иксу.

Кинески председник Си Ђинпинг је изјавио да се Пекинг нада да ће мађарско председавање Европском унијом играти активну улогу у промовисању стабилног развоја односа Кине и ЕУ.

"Надамо се да ће Мађарска, као председавајућа ЕУ, играти активну улогу у промовисању здравог и стабилног развоја односа Кине и ЕУ и остваривању позитивне интеракције", истакао је Ђинпинг, а преноси кинеска централна телевизија.

Он је на састанку са мађарским премијером нагласио да се подударају ставови Кине и Мађарске у вези са украјинским сукобом.

Си је додао да је у интересу свих страна да се успостави примирје у Украјини и пронађе политичко решење за кризу.

Према његовим речима, важно је да се не дозволи ескалација сукоба у Украјини.

Си је додао да Кина на свој начин промовише разговоре о украјинском сукобу и да подржава све напоре којима се доприноси мирном решењу кризе.

Дан раније, портпарол мађарског премијера Берталан Хаваси рекао је да је Орбан, у оквиру наставка "мировне мисије", стигао у Пекинг на преговоре са председником Народне Републике Кине. Како је напоменуло Министарство спољних послова Кине, лидери ће разговарати "о питањима од заједничког интереса". 

Сам Орбан је објавио фотографију са аеродрома на друштвеним мрежама, под насловом "Мировна мисија - трећа станица".

Премијер Мађарске и његова делегација претходно су боравили у Москви, где су се састали са председником Владимиром Путином.

Званичници су разговарали о питањима која се односе, између осталог, на украјинску кризу. Према Орбановим речима, посету су диктирали интереси његове земље, као и жеља да се постигне мир у Украјини.

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто раније је саветовао европским политичарима да "вежу појасеве" и пажљиво прате Орбанове даље акције у оквиру "мировне мисије" следеће недеље.