Министарство објавило прве резултате избора у Француској: Левичарској коалицији највише мандата

Нови народни фронт освојио је 182 места у националној скупштини, центристички блок Заједно 168 посланичких места, а на трећем месту је Национално окупљање Марин Ле Пен са освојена 143 места, објавило је Министарство унутрашњих послова

Према прелиминарним резултатима другог круга ванредних парламентарних избора у Француској, које је рано јутрос објавило француско Министарство унутрашњих послова, левичарска коалиција Нови народни фронт (НФП) освојила је 182 места у националној скупштини, преноси дневни лист "Монд".

Политички савез актуелног француског председника, центристички блок Заједно освојио је, према тим подацима, 168 посланичких места, а на трећем месту је десничарска партија Национално окупљање (РН) Марин Ле Пен са освојена 143 места.

Либерално конзервативна странка Републиканци освојила је 45 посланичких места, десничарска коалиција 15, левичарски блок 13, а Регионалисти 4 посланичка места.

Ни једна странка није освојила довољан број гласова да би могла самостално да формира парламентарну већину, пошто је за апсолутну већину у националној скупштини потребно освојити 289 посланичких места.

У Француској је јуче одржан други круг парламентарних избора, на којима су бирачи гласали за 501 од 577 места у Националној скупштини, доњем и најважнијем дому француског парламента.

Преосталих 76 места већ је освојено у првом кругу гласања који је одржан 30. јуна.

Лидер левичарске коалиције Нови народни фронт Жан-Лук Меланшон, која води на парламентарним изборима у Француској, изјавио је да француски председник Емануел Макрон мора да призна пораз.

"Макрон мора да призна пораз. Има дужност да позове нашу коалицију да формира владу", рекао је Меланшон.

Он је истакао да је "Макронов пораз дефинитивно потврђен", додајући да премијер Француске Габријел Атал мора да напусти ту функцију, преноси "Фигаро".

Министар спољних послова Француске Стефан Сежурне, који је и генерални секретар странке Препород председника Емануела Макрона, изјавио је касно синоћ након објављивања прелиминарних резултата, да ће председников табор поставити "предуслове за било какву дискусију". Он је искључио могућност да "Жан-Лик Меланшон и његови бројни савезници" управљају Француском, пренео је "Политико".

Након изненађења на изборима, на којима се према анкетама очекивао много бољи резултат Националног окупљања Марин ле Пен, лидерка десничарске странке изјавила је да је њихова победа на изборима "само одложена".