Више од 40.000 украјинских војника обучено у операцији под вођством Велике Британије

Осим војске Велике Британије, у операцији "Интерфлекс" учествује око 1.000 инструктора из више од 10 земаља, а у јануару су им се прикључили и инструктори из тзв. Косовских безбедносних снага

Више од 40.000 припадника Оружаних снага Украјине обучено је у оквиру операције "Интерфлекс" коју предводи Велика Британија, а у којој учествује више од 10 земаља, саопштио је украјински министар одбране Рустем Умеров током конференције за новинаре са британским колегом Џоном Хилијем, одржане у Одеси 7. јула.

"У оквиру програма 'Интерфлекс', обучено је више од 40.000 украјинских војника", рекао је Умеров.

Истовремено, Хили је рекао да ће нова влада Уједињеног Краљевства, која је формирана након парламентарних избора одржаних 4. јула, наставити да подржава Украјину.

"Повећаћемо помоћ Украјини, убрзаћемо испоруку опреме коју смо већ обећали. А могу да обећам и нове испоруке које ће стићи до Украјине", нагласио је британски министар.

Подсећања ради, операција "Интерфлекс" подразумева шифровани назив за међународну војну мисију, под вођством Велике Британије, чији је примарни циљ обука Оружаних снага Украјине. "Интерфлекс" је заправо наследник претходне операције - "Орбитал", односно мисије са истим циљем, која се одржавала у Украјини у периоду од 24. фебруара 2015. до 17 фебруара 2022. године.

Што се тиче самог "Интерфлекса", мисија је покренута 9. јула 2022, након најаве тадашњег британског премијера Бориса Џонсона да ће "свака четири месеца (120 дана) бити обучено 10.000 украјинских војника". За разлику од "Орбитала", нова операција је покренута на територији Велике Британије, а акценат је стављен на увежбавање употребе система које су испоручивани украјинским трупама на фронту.

Осим војске Велике Британије, у операцији "Интерфлекс" учествује више од 1.000 инструктора из Канаде, Новог Зеланда, Аустралије, Данске, Естоније, Финске, Немачке, Литваније, Летоније, Норвешке, Холандије и Шведске, а у јануару је забележено и учешће инструктора из тзв. Косовских безбедносних снага.