Филипини и Јапан потписали одбрамбени споразум

Споразум о узајамном приступу територијама две земље (РАА) потписали су филипински министар обране Жилберто Теодоро и јапанска министарка спољних послова Јоко Камикава

Филипини и Јапан потписали су споразум који им омогућава да распореде снаге на територијама обеју земаља, што представља прекретницу у безбедносним односима у Индо-пацифичком региону у ери растућих напетости, изјавио је у понедељак представник за јавност филипинског председника.

Споразум о узајамном приступу територијама двеју земаља (РАА) потписали су филипински министар обране Жилберто Теодоро и јапанска министарка спољних послова Јоко Камикава, на церемонији у председничкој палати у Манили, којој је присуствовао и председник Филипина Фердинанд Маркос Млађи, преноси Ројтерс.

Овај споразум олакшава војну сарадњу и улазак страног војног особља и опреме на територије Филипина и Јапана.

Споразум РАА, први те врсте који је Јапан потписао са неком азијском земљом, ступиће на снагу након ратификације у скупштинама држава потписница, саопштили су званичници.

Ројтерс оцењује да би јапанско војно присуство на Филипинима могло помоћи Филипинима да се супротставе кинеском утицају у Јужном кинеском мору.