Свет

Завршено повлачење америчке војске из базе код Нијамеја; И Бундесвер напушта Нигер

Захваљујући ефикасној сарадњи и комуникацији између нигерских и америчких оружаних снага, операција повлачења је завршена пре рока и без икаквих компликација
Завршено повлачење америчке војске из базе код Нијамеја; И Бундесвер напушта НигерGetty © Balima Boureima/Anadolu

Амерички војници су у понедељак увече напустили базу у Нијамеју, а последња група војника остаће у бази у Агадезу, која се налази на северу земље, до 15. септембра, наводи се у заједничком саопштењу власти две земље.

"Министарство националне одбране Републике Нигер и Министарство одбране САД обавештавају јавност да је повлачење америчких снага и опреме из 101. ваздухопловне базе у Нијамеју завршено", пише у саопштењу.

Како се наводи, захваљујући ефикасној сарадњи и комуникацији између нигерских и америчких оружаних снага, операција повлачења је завршена пре рока и без икаквих компликација.

Последњи лет са војницима из базе у Нијамеју требало је да полети 7. јула у 23 часа по локалном времену. Церемонији одржаној приликом повлачења америчких трупа у војној бази у Нијамеју присуствовали су начелник Штаба Војске Нигера пуковник Мамане Сани Киау и генерал мајор америчког ваздухопловства Кенет Екман.

Од око 1.000 америчких војника распоређених у Нигеру, њих 766 је већ напустило ову афричку државу, а у периоду од маја су из Нигера одлетела два хеликоптера и четири беспилотне летелице Војске САД, а уклоњено је 1.593 тоне опреме.

"Америчке трупе ће се сада фокусирати на напуштање ваздухопловне базе 201 у Агадезу. Нигерија и амерички званичници су посвећени обезбеђивању безбедног и уредног повлачења до 15. септембра 2024. године", наводи се у саопштењу.

Америчка војска је била стационирана у Нигеру за борбу против терориста и имала је велику базу дронова у Агадезу. Међутим, у марту су власти Нигера одбациле споразум о војној сарадњи са САД, а почетком јуна америчка војска је покренула процес повлачења својих трупа. 

За Американцима кренули и Немци

Осим америчких, и немачки војници ће до краја лета у потпуности напустити Нигер, будући да су пропали преговори између Бундесвера и власти ове афричке земље. Ову информацију потврдило је немачко Министарство одбране.

"Сви немачки војници стационирани у бази ће бити повучени до 31. августа, а војна сарадња Немачке и Нигера ће бити окончана", додају из немачког министарства.

Крајем маја, Немачка и Нигер су постигли привремени споразум којим је Бундесверу дозвољено да настави са радом базе за ваздушни транспорт у главном граду Нијамеју до краја августа. Међутим, преговори о продужењу тог споразума су пропали, посебно зато што војно особље базе више не би имало имунитет од кривичног гоњења.

Према доступним подацима, у последње време свега 38 немачких војника је било распоређено у бази, а уз њих се ту налазило и 33 особе запослене у немачким и страним компанијама. База Бундесвера у Нијамеју је између осталог коришћена и за операције евакуације немачких држављана из Африке.

image