Кога се данас плаше француски Јевреји? Деснице више не

Истакнути припадници јеврејске заједнице из Француске страхују да би победа левице могла бити инцијатор за нови пораст антисемитизмаа

Француски Јевреји страхују да за њих у тој земљи "нема будућности". Разлог за њихову бојазан нису биле добре предизборне прогнозе за десничаре, већ управо супротно - ужаснутост се појавила тек када је изненада на парламентарним изборима победила левица.

Овај изненадни тријумф, наиме, изазвао је забринутост да ће антисемитизам, који је и иначе у порасту, под таквом влашћу и даље расти.

Рабин Синагоге де ла Виктор Моше Себаг, рекао је за "Тајмс оф Израел" да "изгледа да у Француској нема будућности за Јевреје" и саветовао младе Јевреје из те земље да оду у Израел.

"Људи мојих година, који имају 50, 60 година, направили су свој живот овде и плаше се за будућност наше деце", рекао је он.

Француско-јеврејски филозоф , познати "ратни туриста" Бернар-Анри Леви рекао је да победа коју је левица забележила означава пораст "новог антисемитизма".

"Левицу је поново киднаповао злогласни Меленшон. Језик рздвајања. На уснама мржња према републици. Око њега су неке инкарнације новог антисемитизма. Тренутак је језив. Наставите да се борите против ових људи", написао је он на мрежи Икс.

Лидер крајње левице Жан-Лук Меланшон раније је француске Јевреје назвао "арогантном мањином која држи предавања осталима", а како израелски медији пишу, у једном ранијем говору славио је "антиизраелске демонстранате неколико дана након што су неки од њих су упали у синагогу", и осудио само француске Јевреје који су учествовали на демонстрацијама да покажу солидарност са Израелом.

"Меленшонова победа је ужасан сигнал некажњивости упућен антијеврејским исламо-фашистима", написао је француско-јеврејски новинар Јохан Тајб на Иксу.

Слично као у Сједињеним Државама и другим деловима Запада, Француска је забележила пораст антисемитизма од напада Хамаса на Израел 7. октобра. Како су медији раније известили, "јеврејска заједница у Француској остала је ужаснута" јер је дванаестогодишња девојчица у Курбевоу управо због антисемитизма преживела групно силовање.