Нова анкета: Ниједан Немац није задовољан Шолцовом владом

Немци не верују својој семафор коалицији, једина разлика међу житељима је у степену незадовољства

Ниједан немачки држављанин није сасвим задовољан тамошњом владом канцелара Олафа Шолца, то јест такозваном семафор коалицијом, коју чине Социјалдемократе (СПД), Слободне демократе (ФДП) и Зелени, показало је најновије истраживање куће "АРД Дојчланд тренд".

Према истраживању спроведеном од 1. до 3. јула, нула одсто Немаца је рекло да је "потпуно задовољно" радом владајуће коалиције, док је само 19 одсто рекло да је донекле "задовољно".

Владином политиком незадовољно је 81 одсто, а 38 процената је рекло да "уопште нису задовољни".

Половина анкетираних гласача СПД-а и Зелених признала је да није задовољна учинком владе, док је незадовољство још упечатљивије међу присталицама других странака – само 17 одсто гласача ФДП-а и 11 одсто присталица Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) и Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ) рекло је да донекле одобрава рад владе.

Око 96 одсто бирача који подржавају нову левичарску странку БСВ, коју је раније ове године формирала бивша лидерка Левице Сара Вагенкнехт, рекло је да су незадовољни семафор коалицијом, док ниједна особа која подржава десничарску Алтернативу за Немачку (АфД) није задовољна радом владе.

Током парламентарних избора у ЕУ прошлог месеца, Шолцова коалиција левог центра претрпела је пораз, заузевши треће место иза конзервативаца и АфД-а, што је довело до тога да је опозиција затражила изгласавање неповерења влади или ванредне изборе. Странка СПД освојила је само 14 одсто гласова, што је најгори резултат деценијама уназад.

Шолц је лоше резултате своје странке приписао неслагању бирача с војном подршком Украјини и санкцијама Русији, али је тврдио да "нема алтернативе да се то промени".