Свет

Сијарто: Сарадња са Кином чврст темељ за привредни раст Мађарске

Према његовим речима, кинески лидери подржавају даље јачање сарадње са Будимпештом
Сијарто: Сарадња са Кином чврст темељ за привредни раст МађарскеGetty © Omer Taha Cetin/Anadolu Agency

Економска, трговинска и инвестициона сарадња са Кином ће обезбедити чврст темељ за привредни раст Мађарске у наредним годинама, изјавио је данас мађарски министар спољних послова и трговине Петер Сијарто током посете Пекингу.

Он је навео да ће кинеске компаније које предњаче у револуцији аутомобилске индустрије и надаље улагати у Мађарску, преноси агенција МТИ.

Према његовим речима, кинески лидери подржавају даље јачање сарадње са Будимпештом, чему између осталог сведочи и сталан пораст броја кинеских туриста који долазе у посету Мађарској и још више мађарских прехрамбених производа на кинеском тржишту.

Вредност актуелних кинеских улагања у Мађарску износи 16 милијарди евра и директно отвара 25.000 нових радних места у тој средњеевропској земљи, додао је Сијарто.

Министар је истакао да ова кинеска улагања "претварају Мађарску у један од светских центара глобалне аутомобилске револуције и технолошке обнове".

Подсећања ради, делегација Мађарске на челу са премијером Виктором Орбаном данас се у Пекингу састала са кинеским лидером Си Ђинпингом. Орбан је током посете изјавио да Кина представља кључну силу која може да створи услове за успостављање мира у Украјини.

image