Ко би могао бити следећи премијер Француске?

"Политико" издваја четири потенцијална кандидата за посао председника владе

Пошто је левичарска коалиција Нови народни фронт (НФП), коју чине социјалисти, зелени, комунисти и покрет Непокорена Француска (ЛФИ) Жан-Лика Меланшона, нагађа се ко би могао бити нови премијер Француске будући да током предизборне кампање нису излазили ни с једним именом пред јавност.

Бриселски портал "Политико" издваја четири потенцијална кандидата за посао председника владе уз констатацију да ниједна од ових фигура неће бити свим по вољи.

Имајући у виду да је Непокорена Француска најјача странка победничке коалиције, очекивано је да ће за себе тражити премијерско место, те уколико то буде усвојено, следећи шеф владе ће бити управо лидер странке Жан-Лик Меланшон.

Међутим, како истиче "Политико", његов ватрени приступ политици и тврдолиниијашки став о најразличитијим питањима од економије до рата у Појасу Газе утицао је на то да је врло непопуларан међу "умереним" гласачима, док су лидери осталих странака ЛФИ током кампање били искључиви у томе да га неће подржати на премијерском месту.

Велики противник Меланшону могли би бити његови донедавни савезници који су били уз њега и у три председничке трке – идеолошки су подударни с доминантним ставовима ЛФИ, али су умеренији од лидера Непокорене Француске.

Такав је Франсоа Рифен, бивши новинар и филмски стваралац који планира да се кандидује на следећим председничким изборима. Његова критика на рачун ЛФИ усмерена је пре свега због занемаривања француских руралних подручја у својим програмима.

Трећа опција, по "Политику", долази из редова Социјалистичке партије, странке која је 2022. забележила историјски најмању подршку француског бирачког тела, када је на председничким изборима освојила тек 1,7 одсто, али је зато била запажена на изборима за Европски парламент, где је завршила на првом месту међу левичарским снагама са скоро 14 одсто гласова.

Иако имају мање посланика од Непокорене Француске, очекује се да ће добити подршку Зелених у покушају да "саботирају" Меланшона.

Њихов највероватнији кандидат је Борис Вало, који је први пут изабран у парламент 2017. Студирао је заједно с актуелним председником Емануелом Макроном у француској Високој националној школи за администрацију и, као и садашњи француски лидер, раније је био заменик генералног секретара Јелисејске палате.

Један од начина да се избегну несугласице међу коалиционим партнерима могао би бити да левица изабере неког кандидата ван политичке сцене.

Социјалдемократски посланик у Европском парламенту Рафаел Глуксман изнео је ову опцију прошлог месеца предлажући Лорана Бержеа, бившег лидера реформистичког синдиката ЦФДТ. Берже је познат на обе стране политичког спектра као особа способна да створи консензус и премости празнине.