Бајденово здравствено стање: Шта је тражио водећи стручњак за Паркинсонову болест у Белој кући

Доктор Кевин Канард, неуролог и стручњак за Паркинсонову болест, састао се у Белој кући са личним лекаром председника САД Кевином О'Конором, пише "Њујорк пост"

Водећи неуролог из Вашингтона састао се са личним лекаром председника САД Џозефа Бајдена у Белој кући почетком ове године, показује дневник посетилаца у који је имао увид "Њујорк пост".

Доктор Кевин Канард, стручњак за Паркинсонову болест у медицинском центру "Волтер Рид", састао се са др Кевином О'Конором и још двојицом лекара у резиденцијалној клиници у Белој кући 17. јануара, показују записи о посетама. На састанку је био у кардиолог у "Волтер Риду" др Џон Атвуд, види се из истих докумената наводи "Пост".

Лист подсећа да се у јавности и даље гласно постављају питања о менталном здрављу 81-годишњег америчког председника након прошлонедељног дебакла у дебати са бившим председником Доналдом Трампом.

За Канарда се наводи да је водећи стручњак за Паркинсонову болест који у "Волтеру Риду" ради готово 20 година, а од 2012. као специјалиста неурологије пружа стручну подршку медицинском одељењу Беле куће, пише на његовом профилу на Линкдину.

Будући да је О'Конорово првенствено задужење брига о здрављу председника Бајдена, највероватније је да је састанак био о првом човеку САД, наводи за "Пост" републиканац Рони Џексон, који је био лекар председницима Бараку Обами и Трампу. 

О'Конор је Бајденов званични лекар откако је преузео функцију председника у јануару 2021. и у свакодневном је контакту са њим. Његов најважнији посао, како је у марту сам изјавио медијима, је да сваког дана каже "Добро јутро господине председниче", само како би првог човека САД скренуо на прави пут.

На редовном годишњем лекарском прегледу у фебруару, О'Конор је дао Бајдену позитиван медицински извештај, након прегледа који је укључивао и неуролошка испитивања која су искључила Паркинсонову болест, како је тада тврдио О'Конор. 

Бела кућа саопштила је у петак да је Бајден након дебате прошао "вербално испитивање" са својим лекаром О'Конором.

С друге стране, Џексон, који никада није лечио Бајдена, тврди да председников лекар, заједно са првом породицом, покушава да прикрије све лошије когнитивно здравље председника, који је 4. јула направио неколико чудних гафова и имао више погрешних изјава на празничним свечаностима у Белој кући.

"Верујем да он и Џил Бајден предводе заташкавање. Кевин О'Конор је Џил Бајден као син, она му је веома привржена. О'Конор је на том послу од првог дана Бајденове администрације јер су знали да могу да му верују да ће да каже и уради све што треба да се каже или уради и да прикрије све што треба да се прикрије. Он је део породице Бајден", каже Џексон.

Након катастрофалне дебате од 27. јуна, Џексон је рекао да је то доказ да Бајден пати од "когнитивне болести" и позвао га да поднесе оставку.

Доктор Роб Хауард, који предаје психијатрију старих на Универзитетском колеџу у Лондону, рекао је да је председник Бајден показао многе симптоме који указују на Паркинсонову болест.

"Председникова флуктуација у функцији пажње, његов изглед лица и његов ход били су знаци да нешто није у реду", рекао је Хауард, који никада није прегледао Бајдена.

Он је додао да није понудио формалну дијагнозу.

"Не кажем да је то Паркинсонова болест, само истичем да постоје карактеристике које су у складу са овом болешћу", напоменуо је Хауард.

Сенатор Роџер Маршал, који је такође лекар, изјавио је да многи у медицинској заједници већ "неколико година сумњају да председник можда пати од Паркинсонове болести". 

Портпарол Беле куће није договорио на питање "Поста" о томе са ким су се састали О'Конор, Канард и Атвуд, а како су навели из Беле куће "велики број специјалиста из 'Волтер Рида' посећује комплекс Беле куће како би лечили хиљаде војног особља које ту ради". 

Крајем прошле недеље, председавајући Одбора за надзор Представничког дома Џејмс Комер затражио је од лекара председника Бајдена да појасни пред овим телом своју процену здравственог стања америчког председника.

У писму О'Конору, како је пренео "Хил", он је навео да је комитет "забринут да су ваше медицинске процене биле под утицајем ваших приватних пословних подухвата са породицом Бајден".

Додао је и да су после "забрињавајуће дебате председника Бајдена са бившим председником Доналдом Трампом 27. јуна, новинари пожурили да извештавају о ономе што Американци јасно виде годинама: да председнику није добро".

Недавно је о овом питању у ауторском тексту за Си-Ен-Ен писао и један од водећих неурохирурга доктор Санџеј Гупта који је навео да је добио поруке више од десет својих колега након дебате. 

"Са неуролошког становишта, били смо забринути због његовог збуњеног муцања, наглог губитка концентрације усред реченице, застоја говора и одсуства мимике лица, што понекад резултира равним изразом отворених уста. Да будемо јасни, ово су само запажања, ни на који начин дијагностика нечег дубљег", написао је Гупта.

Он је, међутим, истакао да су се лекари који су му се обратили сложили да председника треба охрабрити да се подвргне детаљном тестирању когнитивних поремећаја и поремећаја покрета, а ти резултати треба да буду доступни јавности, како је истакао.