Свет

Макрон није прихватио оставку француског премијера

Француски лидер затражио је од Габријела Атала да "привремено остане на функцији како би се обезбедила стабилност у земљи"
Макрон није прихватио оставку француског премијера© Tanjug/Johanna Geron, Pool

Француски председник Емануел Макрон одбио је да прихвати оставку премијера Габријела Атала, пренела је агенција Франс прес (АФП) позивајући се на Јелисејску палату.

Како се наводи, Макрон је затражио од премијера да "привремено остане на функцији како би се обезбедила стабилност у земљи".

Након састанка са Аталом, Макрон се састао са министром унутрашњих послова Џералдом Дармањином, који је такође изразио намеру да поднесе оставку после избора.

Атал је 7. јула увече саопштио да ће поднети оставку на место шефа владе након резултата другог круга парламентарних избора у земљи.

Он је истакао да је његова странка наступила успешније него у првом кругу избора, али да то није било довољно да добије већину у парламенту.

Како наводи АФП, влада ће наставити да ради у садашњем саставу до почетка јесени како би организовала Олимпијске (26. јул – 11. август) и Параолимпијске игре (28. август – 8. септембар).

У међувремену, левичарски савез Нови народни фронт, који је победио на парламентарним изборима, наставља да координира кандидатуру премијера и владин програм.

Радио "Европа 1" сматра да име новог шефа владе неће бити саопштено у блиској будућности.

Истовремено, Макрон можда неће донети коначну одлуку у вези са кандидатуром за премијера до 18. јула, датума првог састанка Народне скупштине, на којој ће бити изабран њен нови председавајући.

image