Бивши британски обавештајац: Да ли ће Израел започети рат против Хезболаха

Израел жели ескалацију рата, тврди Алистер Крук, али се позитиван исход по Израел за сада не назире. Хамас је и даље снажан, Хезболах је понизио израелску војски на северу, а Западна обала за сада чека

Израелски војни коментатор Алон Бен Давид тврди да су губици које је претрпела израелска војска у Гази значајно умањили њене способности да води рат на више фронтова и да израелске снаге тренутно нису спремне за наставак кампање у Либану, пише бивши функционер британске обавештајне службе Алистер Крук за сајт "Ел мајадин".

Најпре, Израел је дубоко подељена земља. На једној страни је политичко руководство, које сматра да је рат једина опција за Израел. С друге стране је све уморнија војска. Јавно мњење за сада подржава Нетанјахуову владу, која жели да по сваки цену прошири рат.

Бен Давид наставља: "Уколико уђемо у рат са Хезболахом, непријатељ ће сигурно претрпети значајне губитке, али Израел није у стању да драматично промени реалност на северу."

Израелска војска, тврди овај коментатор, уопште није спремна за дуготрајни рат, који сада траје већ више од девет месеци. Израелске снаге су предвиђене за брза, муњевита и краткотрајна дејства.

Главни проблем са којим се сада суочава влада су очекивања јавности. Држава је после 8. октобра евакуисала између 80.000 и 100.000 становника из пограничних подручја са Либаном. Не зна се када ће се они вратити кући. Бес против владе расте, а то је оно што уједињује расељено становништво, медије и опозицију.

Један анонимни високи официр недавно је изјавио да је сваки политички споразум бесмислен без копнене операције дуж границе, чији би циљ био уништавање Хезболаха. "Ваздушни напади неће уништити њихову инфраструктуру", додао је.

Израелски сценарио за ескалацију рата

Израелски историчар Бени Морис се много одлучније залаже за проширивање рата: "Да би преживео, Израел мора да изврши одлучан удар на Иран. За то је неопходна политичка одлука. Свет би требало да подржи израелску операцију. Чак и ако се то не деси, опстанак земље је важнији од међународних осуда или санкција."

"Нема бољег тренутка за задавање стратешког ударца Ирану," додаје Морис, "с обзиром на тренутну асиметрију која постоји између две земље. Израел има велику предност у ваздушним способностима, захваљујући Ф-15 и Ф-35 стелт авионима. Али, изнад свега, Израел има јединствену предност: поседује нуклеарни арсенал."

Уколико би се Израел показао неспособним да уништи ирански нуклеарни пројекат употребом конвенционалног наоружања, онда ће морати да прибегне неконвенционалним средствима, подвлачи Морис.

Заправо, Нетанјаху није непромишљен, сматра Крук, он верује да може да примора Вашингтон да му се придружи у рату против Хезболаха, па чак и против Ирана.

Израелци можда играју на безобразлук, али свакако нису наивни, констатује Крук. Бела кућа се већ обавезала да ће подржати Израел у рату против Хезболаха.

Запад брине и то што Израел потцењује војне и ракетне капацитете Хезболаха. Недавно је о сценарију ескалације писао британски "Економист", који брине због будућих цивилних жртава.

Наравно, овакви сценарији плаше Запад, који би том случају морао да обузда израелске трупе.

У ствари, Нетанјаху се игра са овим страховима. Што више САД покушавају да обуздају Израел, лествица ескалације се све више подиже, а управо то је део израелског плана.

Израел жели овај рат, тврди британски обавештајац, али се позитивна решења по Израел за сада не назиру. Хамас је и даље снажан, поново се наоружава и регрутује нове снаге. Хезболах је понизио израелску војски на северу, а Западна обала за сада чека.