Свет

Неизвесност око самита НАТО-а: Европски лидери забринути због Бајденовог здравља и Трампа

Поједини европски званичници су у изразили забринутост због несигурног наступа Бајдена у ТВ дебати са Доналдом Трампом
Неизвесност око самита НАТО-а: Европски лидери забринути због Бајденовог здравља и ТрампаGetty © Scott Olson

Европски лидери помно ће пратити америчког председника Џозефа Бајдена на самиту НАТО-а у Вашингтону пошто је његов несигуран учинак у ТВ дебати с ривалом Доналдом Трампом повећао већ постојећу забринутост Европљана који САД виде као "непредвидљивог савезника", пише "Гардијан".

Сам Бајден полаже наде у то да би његова водећа улога на самиту могла да спасе његову изборну кампању од Трампа, услед све веће забринутости због његових година и менталног стања.

Поједини европски званичници су, међутим, у приватним разговорима изразили забринутост због несигурног јавног наступа Бајдена, као и због велике вероватноће да би Трамп могао добити други мандат.

Неки су своје ставове изнели у јавност. Тако је пољски премијер Доналд Туск после ТВ дуела Бајдена и Трампа рекао да заиста постоји проблем и да се плашио да у директној конфронтацији Бајдену неће бити лако.

Многе европске дипломате се после ове ТВ дебате припремају за повратак Трампа који је раније, као председник САД, јавно флертовао са идејом о напуштању НАТО.

Поводом читаве ситуације званичник америчке администрације рекао је за "Вашингтон пост" да се овај самит НАТО претворио у један од "најузнемиренијих" у модерној историји.

У свом допису, бивши помоћник генералног секретара НАТО, Камил Гранд, навео је да би лидери требало да се припреме на то да "бране Европу са мањим учешћем Америке".

"Чак иако оставимо по страни исход америчких председничких избора ове године и потребу да се Европа осигура у случају доласка Трампа, постоји суштински тренд у безбедносној политици САД који сугерише да ће Европа морати мање да се ослања на америчку подршку у вези своје безбедности", закључио је Гранд.

image