Свет

Десница збија редове: Италијанска Лига се придружује Орбановој групацији Патриоте за Европу у ЕП

Портпарол мађарског премијера објавио је данас на свом налогу на Иксу да се и Национално окупљање придружује Патриотама Европе
Десница збија редове: Италијанска Лига се придружује Орбановој групацији Патриоте за Европу у ЕПwww.globallookpress.com © Alessandra Carli/Keystone Press Agency

Италијанска партија Лига придружује се новој групацији Патриоте за Европу у Европском парламенту мађарског премијера Виктора Орбана, изјавио је данас лидер те странке Матео Салвини.

"Након дугог периода рада, велика групација Патриоте, која ће бити одлучујућа за промену будућности ове Европе, заживеће данас у Бриселу", навео је на друштвеним мрежама Салвини, који је и заменик италијанског премијера и министар саобраћаја.

Салвини је коментарисао и други круг парламентарних избора у Француској, на којима је Национално окупљање Марин Ле Пен заузело треће место, након што је ова странка завршила на првом месту након првог круга избора, преноси "Анса".

"Ово је прва ноћ након избора у Француској са гомилом 'сви против Ле Пен' коју је изградио (француски председник Емануел) Макрон, који побеђује на изборима, али који нема бројност да влада", навео је Салвини.

Он је истакао да ће Национално окупљање имати 143 посланика у француском парламенту, више него икада пре.

"Сви против једног' су смањили број (освојених) места, али не и ниво подршке Марин Ле Пен и Жордану Бардели, којима шаљем велики загрљај", навео је Салвини.

Салвинијева Лига до сада је била део политичке групације Идентитет и демократија у Европском парламенту, заједно са француском странком Национално окупљање Марин Ле Пен.

Орбанов портпарол Золтан Ковач објавио је данас на свом налогу на Иксу да се и Национално окупљање придружује Патриотама за Европу.

Аустријска десничарска Слободарска партија (ФПО), Орбанова странка Фидес и популистичка чешка странка Акција незадовољних грађана (АНО) бившег премијера Андреја Бабиша недавно су објавили да ће формирати нови савез у Европском парламенту, чији је циљ, како су навели, борба против илегалне имиграције, као и преношење више овлашћења са Брисела на државе чланице ЕУ.

У међувремену, како је пренео "Политико", Патриоте Европе добиле су довољно подршке да постану званична групација у Европском парламенту након што је белгијски Фламански интерес саопштио да се придружује том савезу.

За формирање групације у ЕП потребно је 23 посланика и да у групацији буде заступљена најмање четвртина држава чланица.

У Француској је у недељу одржан други круг ванредних парламентарних избора, на којем је, према прелиминарним резултатима француског Министарства унутрашњих послова, највише, 182 места, освојила левичарска коалиција Нови народни фронт (НФП), док је Национално окупљање на трећем месту са освојена 143 места.

На другом месту је политички савез актуелног француског председника Емануела Макрона, центристички блок Заједно, који је, према тим подацима, освојио 168 посланичких места.

image