Естонија припрема тестирање бункера који ће бити постављени на граници са Русијом

Пројекат изградње утврђене линије укључиваће око 600 бункера и коштаће око 60 милиона евра, а естонске власти треба да одаберу коначан дизајн бункера

Естонија се припрема да тестира серију експерименталних бункера, који би требало да постану део утврђене линије дуж 294 километара проходног дела границе ове државе са Руском Федерацијом, преноси државна телевизија "ЕРР". Са друге стране, око 340 километара естонске границе са Русијом је непроходно захваљујући великим шумама и мочварама.

Пројекат изградње утврђене линије укључиваће око 600 бункера и коштаће око 60 милиона евра, а естонске власти треба да одаберу коначан дизајн бункера. Како се наводи, тренутно су у оптицају три различита модела.

"ЕРР" преноси и да ће Оружане снаге Естоније тестирати отпорност ових модела у септембру, и то тако што ће по њима дејствовати артиљеријском муницијом у калибру 155 мм, док се постављање бункера очекује почетком 2025. године.

Естонска утврђења биће груписана око граничних прелаза Нарва на северу и Виру на југу, док Чудско језеро, које чини већи део границе са Русијом, Естонцима омогућава огромну одбрамбену баријеру.

Бункери ће имати око 35 квадратних метара и биће дизајнирани да држе по 10 војника, као и сву опрему. Они ће бити дизајнирани тако да војници могу да "живе у њима" током одређеног периода и да им "пруже заштиту од непријатељских артиљеријских граната".

Влада такође треба да одлучи на којим ће тачно локацијама поставити одбрамбене структуре, а процес набавке је већ договорен. Шеф одељења за инфраструктуру у Државном центру за одбрамбене инвестиције, Кади-Каи Коло, рекао је за ЕРР, да власти желе да поставе бункере на државном земљишту, али да ће такође разговарати са власницима приватног земљишта до краја године.

Подсећања ради, изградња тзв. Балтичке одбрамбене линије је првобитно у јануару најавио естонски министар одбране Хано Певкур, а у пројекту учествују и Литванија и Летонија. Осим бункера, одбрамбена линија би у случају сукоба, била опремљена тенкозапрекама, "змајевим зубима", бодљикавом жицом и минским пољима.