Свет

Нови напад на Орбана из Берлина: Мађарска политика не представља ЕУ

И током Орбанове посете Москви полетеле су оштре стреле из Европске уније, па и из Немачке, када је инсистирано да он "подрива основне принципе спољне политике ЕУ"
Нови напад на Орбана из Берлина: Мађарска политика не представља ЕУ© Tanjug/Andres Martinez Casares/Pool via AP

Премијер Мађарске Виктор Орбан отпутовао је у Кину као национални политичар, и не говори у име Европе, изјавио је потпредседник немачке владе Роберт Хабек.

"Мађарска политика често не представља суштину размишљања у Европској унији", рекао је Хабек у Штутгарту поводом Орбанове посете Кини и разговора с кинеским председником Си Ђинпингом, преноси Ројтерс.

Орбан је стигао у ненајављену посету Пекингу, где се састао с председником Кине Си Ђинпингом, а претходних дана посетио је и Москву и Кијев.

Орбан је рекао током сусрета с кинеским лидером рекао да је за Мађарску веома важно што се Кина залаже да у свету буде мир, а не рат и да Мађарска врло цени мировну иницијативу Кине у вези са сукобом у Украјини.

Званичници ЕУ су поводом Орбанове посете Москви саопштили да он нема мандат да преставља ЕУ у разговорима с Русијом, док је Орбан истакао да Мађарска, као председавајућа земља ЕУ, нема мандат да преговара у име Уније, али да жели да направи кораке ка миру у Украјини.

image