ЕУ отвара истрагу о немачкој државној помоћи за "Луфтханзу"

Истрага Комисије је уследила након одлуке суда, који је констатовао да је било грешака у процесу издвајања државне помоћи током пандемије коронавируса

Европска комисија отворила је истрагу о гранту Немачке за авио-компанију "Луфтханза" од шест и по милијарди евра у складу са правилима ЕУ о државној помоћи током пандемије корона вируса 2020. године, саопштено је из те институције.

Докапитализација од шест милијарди евра (6,5 милијарди долара) одобрена је у складу са Привременим оквиром мера државне помоћи за подршку привреди поводом избијања пандемије, али је она поништена прошле године одлуком другог највишег суда у ЕУ.

Жалба "Луфтханзе" на ту одлуку је још у току, преноси Ројтерс.

Истрага Комисије је одговор на одлуку тог суда, који је констатовао да је било грешака у процесу.

Сада је циљ да се разјасни да ли су финансијске инјекције биле у складу са европским правилима о државној помоћи.

"Луфтханза" је већ у потпуности отплатила помоћ, што би могло да ограничи било какав непосредан утицај на судску пресуду, иако би одлука могла да има последице на будућа државна издвајања.

Портпарол "Луфтханзе" поновио је да је компанија већ у потпуности отплатила мере и додао да су у свом годишњем извештају за 2023. годину предвидели да ће Комисија отворити званичну истрагу, као што је то чинила у сличним случајевима.