Зеленски у Пољској: Нови безбедносни споразум, Варшава ће обарати руске ракете?

Владимир Зеленски одбио је опцију према којој би Мађарска могла да буде потенцијални посредник у преговорима са Москвом, и најавио формирање нове легије у Пољској која ће се борити на страни Кијева

Владимир Зеленски је у Пољској потписао безбедносни споразум са премијером Пољске Доналдом Туском, и поручио да заједно са Варшавом припрема посебан механизам који ће Пољској омогућити да обара руске ракете и дронове изнад Украјине, који лете ка пољској територији, преноси УНИАН.

Пољски медиј "Рмф24.пл" преноси да се у документу наводи да су потребни даљи разговори на ову тему, као и да је потребно постићи сагласност у оквиру НАТО-а о овом питању. Туск је поручио и да се чини да је ова одлука "потпуно логична", будући да се у Алијанси већ неко време дискутовало о томе како одговорити на руске ракетне нападе. За данас потписани споразум са Кијевом рекао је да се ту ради о "практичним заједничким обавезама, а не пустим обећањима" и да свака реч у њему има свој значај.

Како преноси портал "Страна.уа", у споразуму се још говори и о дугорочним обавезама и намерама, а његовим потписивањем продубљена је сарадња и у невојном сектору, попут сајбер безбедности, обавештајном сектору, информационој безбедности и питањима која се тичу заштите критички важне инфраструктуре.

Једна од ставки биће и заједничка борба против ширења руских дезинформација, преносе пољски медији.

Зеленски је, на конференцији за медије, данас открио и да ће у Пољској бити формирана посебна легија добровољаца коју ће чинити грађани Украјине, који се налазе у Пољској или другим земљама ЕУ. 

"Овај легион ће се тренирати у Пољској и наоружаће га партнери", изјавио је Зеленски. 

Лидер кијевског режима је, такође, одбацио могућност да Мађарска буде посредник у преговорима са Москвом, и истакао да би у тој улози желео да види "само озбиљне и јаке савезнике", попут САД, Кине и Европске уније. Очекивано, поновио је и да његов мировни план нема алтернативу. Нешто слично изјавио је и Туск, који је истакао да "нико нема право да говори у име Пољске или целе ЕУ када је реч о могућим преговорима са Москвом", уколико то претходно није договорено.

Подсетимо, Кијев је до сада сличне безбедносне споразуме потписао са још 19 земаља, али и целом Европском унијом.