НАТО извори: Алијанса неће дати Зеленском оно што хоће на предстојећем самиту

Кијев ће морати да прихвати оно што му се нуди, кажу НАТО дипломате

НАТО ће на предстојећем самиту Владимиру Зеленском јасно ставити до знања да Кијев неће ускоро постати чланица Алијансе и да ће морати да прихвати шта год му Запад буде понудио у овом тренутку, пренео је у понедељак АФП, позивајући се на изворе.

Лидери Алијансе ће на самиту у Вашингтону поновити да су спремни да наставе да подржавају Украјину, рекла је агенција, али неће "у скорије време" дати Зеленском "оно што највише жели: чврст позив ратом разореној земљи да се придружи њиховој Алијанси наоружаној нуклеарним оружјем".

Неименовани западни званичници рекли су за АФП да се надају да ће на самиту избећи јавно споречкање с Украјином, попут оног које се догодило прошле године када је Зеленски критиковао НАТО због "апсурдне" одлуке "без преседана" да не пружи Кијеву јасан временски оквир за учлањивање.

Неколико дипломата је рекло да је шеф НАТО-а Јенс Столтенберг на састанку с Зеленским "унапред изнео шта се нуди".

"Сцена је сада боље припремљена. Зеленски ће морати да прихвати све што му се нуди", рекао је неименовани НАТО дипломата за агенцију.

Агенција је такође, позивајући се на украјинске званичнике, напоменула да се Кијев помирио са чињеницом да на предстојећем самиту неће добити позив да се придружи НАТО-у, и додала да Украјина стога намерава да промовише "осећај кривице" међу чланицама Алијансе како би остварила своје циљеве.

Што се тиче конкретнијих обавеза НАТО-а према Украјини, Алијанса ће наводно обећати Кијеву испоруку нових ПВО система, као и друге мере које ће наводно помоћи Кијеву да "чвршће стане на сопствене ноге".

Један дипломата сматра да ће то обећање, у одсуству других суштинских обавеза, могло да омогући Зеленском да самит представи као победу Кијева. "Шта бисте радије? Лепе речи у декларацији које не значе ништа или војну подршку", запитао се дипломата.

Државе чланице НАТО-а су још 2008. године закључиле да је будућност Украјине у НАТО-у , не дајући притом никакав временски оквир за постизање тог циља. Након пуча у Кијеву 2014. који је подржавао Запад, Украјина је означила чланство у НАТО као стратешки циљ њене спољне политике.

У јесен 2022. поднела је званичну пријаву блоку након што су четири њена бивша региона великом већином гласала за придруживање Русији.

Са друге стране, Москва је традиционално истицала да ширење НАТО-а ка границама Русије представља претњу по њен опстанак, а председник Владимир Путин је рекао да су планови Украјине да се придружи блоку један од кључних разлога за ескалацију сукоба.